Linkovi

Pol Makartni: Džon Lenon je kriv za raspad Bitlsa


Ljubitelji Bitlsa godinama polemišu o tome da li je raspad grupe izazvao Pol Makartni ili Džon Lenon.
Ljubitelji Bitlsa godinama polemišu o tome da li je raspad grupe izazvao Pol Makartni ili Džon Lenon.

Pol Makartni je ponovo govorio o raspadu Bitlsa i odlučno osporio ideju da je on bio odgovoran za raspad grupe.

Govoreći u epizodi programa "Ovaj kulturni život" na BBC Radiju 4, koja treba da se emituje 23. oktobra, Makartni je rekao da je Džon Lenon taj koji je želeo da se rasformiraju Bitsli.

"Ja nisam pokrenuo razlaz", rekao je Makartni. "To je bio naš Džoni".

Obožavaoci Bitlsa godinama debatuju ko je odgovoran za razlaz Bitlsa, a mnogi krive Makartnija. Međutim, on je rekao da je Lenonova želja da se "odvoji od grupe" bila glavni razlog za razlaz grupe.

Bitlsi su dozvolili da vlada konfuzija u vezi sa njihovim raspadom, zato što je menadžer zamolio članove grupe da ne govore o tome dok nije zaključio više poslovnih ugovora, kaže Makartni.

Intervju je snimljen pred premijeru šestočasovnog dokumentarnog filma Pitera Džeksona, koji predstavlja hroniku poslednjih meseci rada Bitlsa. Dokumentarac "The Beatles: Get Back", koji će početi da se emituje u novembru na kanalu Dizni plus (Disney +) sigurno će pružiti novi pogled na raspad legendarnog benda. Makartnijeve komentare BBC-ju je prvo objavio nedeljnik Obzerver.

Kada ga je novinar Džon Vilson pitao o odluci da započne solo karijeru, Makartni je rekao: "Stanite, ja nisam osoba koja je izazvala raspad, o ne, ne, ne. Džon je jednog dana ušao u sobu i rekao: Napuštam Bitlse. Da li se to računa kao izazivanje raskida ili ne?"

Makartni je izrazio tugu zbog raspada, navodeći da je grupa i dalje snimala "prilično dobre stvari".

"To je bio moj bend, moj posao, to je bio moj život. Želeo sam da se nastavi", kazao je Makartni za BBC 4.

XS
SM
MD
LG