Linkovi

Paukova mreža slična žicama gitare


Paukove mreže imaju nešto zajedničko sa žicama za gitaru. Vibracije. Baš kao i žice na gitari paukove svilene niti prenose vibracije širokog spektra frekvencija. Podrhtavanje pruža paucima neophodne informacije o plenu i potencijalnim partnerima za parenje.

Naučnici na Univerzitetu Oksford pokazali su kako pauci kontrolišu zategnutost i ukrućenost svojih mreža kako bi najbolje iskoristili svoja moćna čula. Uz pomoć malih podrhtavanja, koja se prenose kroz mrežu, pauci znaju da li je u blizini partner za parenje ili možda neka hrana.

“Pauci koriste vibracije, ne samo od plena koji se uhvati u mrežu, već i to gde se nalazi i šta bi moglo da bude. Ali vibracije su takođe važne pri udvaranju, tako da mnogi mužjaci prave specifična muzičke partiture koje ženke detektuju i mogu da spoznaju ne samo da ih pravi mužjak, već da li je odgovarajuća vrsta i da li možda želi da se pari sa njim. Povrh svega toga, pauci šalju vibracije kako bi utvrdili u kakvom se stanju nalazi njihova mreža”, objašnjava Bet Mortimer, sa Odeljenja za zoologiju univerziteta Oksford.

Istraživači su došli do ovih otkrića tako što su poslali precizno tempirane laserske pulseve kroz svilene niti mreže baštenskog pauka. Koristili su specijalni laser za merenje vibracija u minuti, koje su se širile mrežom.

“Uspeli smo da ubacimo naše vibracije u paukovu mrežu, da pomeramo vibracije na različite lokacije kako bismo shvatili kako pauk uspeva da locira odakle dolaze vibracije i kako se vibracije menjaju dok se kreću kroz strukturu mreže”.

Kompjuterski modeli su proračunali da pauk može da promeni amplitudu talasa vibracije svoje mreže tako što podesi zategnutost i čvrstinu svile.

“Dakle pauk ima te mehanizme koji mu omogućavaju da podesi svojstva mreže kako bi kontrolisao kako informacije dolaze do njega koji je u sredini mreže”, kaže Mortimer.

Istraživači ističu da pauci imaju specijalnu moć da menjaju fizička svojstva materijala koje prave kao i arhitekture. Naučnici takođe smatraju da je paukova svila možda evoluirala baš zbog toga.

“Oni mogu konstantno da prate zategnutost svojih mreža kroz svoje noge, i da na primer, malo odskoče od mreže ili povuku svilena vlakna. Dakle mogu da šalju signale kroz mrežu i da prate šta se vraća”.

Ove informacije mogle bi da budu veoma korisne za inženjere kako bi bolje razumeli kako razne strukture reaguju na energiju, uključujući i kako vibracije utiču na postojanost neke građevine.

XS
SM
MD
LG