Linkovi

Volonteri posećuju pacijente bez rodbine


Džamija Darul Hidžra u Fols Čerču u Virdžiniji pokrenula je volonterski program u kojem šalje članove da posete pacijente u bolnicama koji nemaju rođake ili prijatelje koji bi ih obišli. Program vodi palestinska studentkinja Elija Hamad koja pohađa univerzitet Džordž Vašington.

Kada neko živi u novoj zemlji u kojoj nema prijatelje ili rođake, čak i mala bolest izgleda veća nego što jeste. Elija Hamad prošla je kroz takvo iskustvo.

To je lično iskustvo. Ja živim u ovoj zemlji većinom bez svoje porodice. Imala sam kamen u bubregu i bio je to jedan dan na operaciji ali sam osetila potrebu za najbližima. Veliki broj ljudi ovde nema porodicu.”

Tako je Hamad došla na ideju o posetama pacijentima u bolnici. Ona se povezala sa džamijom Darul Hidžra u Fols Čerču u Virdžiniji koja je planirala da počne program za pomoć porodicama u zajednici. Darul Hidžra postavila je Hamad na čelo programa za posete pacijentima koji je privukao više od 30 volontera tokom prve godine rada 2009. Sveštenik Grejem Bardsli je kapelan u Bolničkom centru u Virdžiniji.

“Posetioci iz džamije imaju bedževe koji izgledaju veoma slično kao moj. Fotografija je potvrda da su testirani na tuberkulozu, što se radi svake godine, zbog zaštite pacijenata.”

Suraja Husein i Liali Kalaf su volonterke u programu.

“Počela sam da učestvujem u programu u januaru. Posećujem oko tri do četiri pacijenta na dan. Otprilike oko 12 do 15 pacijenata nedeljno”, kaže Liali.

“Minimum je jedan pacijent nedeljno. Ali ponekada dođem sama krišom jer imam decu, pa se ponekada ušunjam noću, kada nije vreme za posete i razgovaram sa njima”, dodaje Suraja.

Imam Džon Abdul Malik je direktor u Islamskom centru Darul Hidžra.

Za ljude koji dolaze da posete pacijente u bolnici, često mislimo da daju nešto bolesnicima. Zaista? To je između tebe i Alaha. Da dajete poklon osobi koja je bolesna ili je dobila dete, a vi ste bili tamo.”

Hamad kaže da pronalaženje volontera za program nije jednostavno ali su ona i njen tim odlučni da nastave rad za koji smatraju da ima svrhu.

XS
SM
MD
LG