Linkovi

Osnovci u SAD uče da pišu kodove


Sveta Prabakaran, osnivač organizacije "Svi pišite kodove"
Sveta Prabakaran, osnivač organizacije "Svi pišite kodove"

Jedna srednjoškolka, fascinirana pisanjem kompjuterskih progama, želi da inspiriše djecu da rade isto i možda razmisle o karijeri u toj oblasti.

Poslovi u tehnološkom sektoru u Sjedinjenim Državama su među najbrojnijima i najplaćenijima. Međutim, većina učenika nema pristup časovima kompjuterskih nauka prije srednje škole ili koledža.

Gotovo 30-toro osnovaca se jedne subote okupilo u lokalnoj biblioteci blizu Vašingtona. Svi su bili usredsređeni na kompjuterske ekrane.

Ova radionica je stvarno super i zabavna. Naučila sam kako da programiram stvari i pišem kodove. To je baš uzbudljivo”, kaže učenica petog razreda Adia Elkok.

Radionicu je organizovala nevladina ogranizacija “Svi pišite kodove!” (Everybody Code Now!), koju je osnovala Sveta Prabakaran, učenica trećeg razreda Srednje škole za nauku i tehnologiji “Tomas Džeferson” u Virdžiniji. Prabakaran i drugi učenici volonteri često organizuju ovu radionicu.

“Stvarno je dobro kada ste rano izloženi kompjuterskim naukama zato što ste kreativniji i otvoreniji za različite ideje kada ste mlađi. Zbog toga mogu da nauče više i da im je to sve zabavnije”.

Prabakaran kaže da je zavoljela kodiranje nakon što je u prvom razredu srednje škole pohađala čas kompjuterskih nauka.

“Kodiranje jednostavno znači govoriti kompjuteru šta da radi. Iako sam samo učenica, mogu da napravim nešto što će putem aplikacije možda uticati na hiljade ljudi. Kod kompjuterskih nauka me je stvarno fascinirala ta moć, mogućnost da budem kreativna, mašta i pravljenje stvari koje mogu da utiču na ljude”.

Prabakaran je prije oko godinu dana počela da uči mlađe učenike kako da kodiraju, u nadi da će im prenijeti svoj entuzijazam. Njena organizacija, u partnerstvu sa školama, sada je aktivna u 12 saveznih država. Endrju Ganter, koji je doveo svoju sedmogodišnju ćerku, vjeruje da je za djecu bolje što prije da počnu da uče o osnovama programiranja.

“To uglavnom ima veze sa razvojem sposobnosti kritičkog razmišljanja o problemu i izradi mogućih rešenja odnosno razvijanju mehanizama za rešavanje problema”.

Petnestogodišnja Sveta Prabakaran je nedavno za svoj rad dobila i priznanje Bijele kuće, kao jedna od 11 djevojaka “Šampiona promjene”.

“Razgovoramo sa partnerima širom svijeta, uključujući Indiju, Ganu, Bangladeš i druge zemlje. Nadamo se da ćemo se proširiti kako bi ova radionica naredne godine bila dostupna djeci širom svijeta”.

XS
SM
MD
LG