Linkovi

Najveće priznanje za psa heroja


Kristofer Vilingam sa Lukom
Kristofer Vilingam sa Lukom

Vojni psi, trenirani za otkrivanje eksploziva koji su spasili hiljade života, dobili su, za svoju hrabrost, najveće priznanje od britanske dobrotvorne organizacije za zaštitu životinja. Među njima je i nemački ovčar Luka.

Šest godina aktivne službe i više od 400 patrola Luka je po svim merilima časno i odano služila svojoj zemlji. Ona je trenirana da nanjuši oružje i eksploziv i zaštiti živote hiljada američkih i savezničkih vojnika. Njen trener, američki marinac Kristofer Vilingam, bio je sa njom u Iraku i Avganistanu.

“Ona je neverovatno pametna i odana. Mislio sam da je dobro poznajem, ali kada ste sa psom u ratnom okruženju i sa njima ste danonoćno sedam meseci, tek tada postanete svesni dubine povezanosti psa i njegovog vlasnika.”

Luka je posao obavljala fantastično i u patrolama u kojima je ona bila nije bilo ni jedne ljudske žrtve. Tokom njene poslednje misije u martu 2012. otkrila je bombu kraj puta tešku 14 kilograma. Dok je tragala dalje, eksplodirala je druga bomba. U eksploziji Luka je izgubila levu šapu i zadobila ozbiljne opekotine grudnog koša. Njen trener i saborac je tada bio desetar Huan Rodrigez.

“Video sam Luku pritrčao sam i povezao ranu. Govorio sam joj: Ne brini Luka sve će biti uredu. Oporavićeš se.”

U roku od deset minuta Luka je helikopterom za evakuaciju bila prebačena u bolnicu gde je operisana. Noga joj je amputirana, ali se od ostalih povreda kasnije potpuno oporavila.

Dvanaestogodišnja Luka je sada “u penziji” i živi u Kaliforniji sa Vilingemom. Marinac i Luka su zajedno otputovali u London gde je od britanske dobrotvorne organizacije PDSA, Luka dobila odlikovanje za hrabrost u borbi. Luka je 67. dobitnica odlikovanja organizacije PDSA koja je ustanovljena još 1943. pred kraj Drugog svetskog rata.

“Ono što je najvažnije je da Luka uživa u svom životu. Odmara, izležava se na kauču i umesto na bojno polje ide u porodične šetnje”, navodi Vilingam.

Jednostavno rečeno, heroj Luka danas uživa u zasluženoj penziji.

XS
SM
MD
LG