Linkovi

Opasni delimični čeoni sudar


Ispitivanje delimičnog čeonog sudara u laboratorijskim uslovima
Ispitivanje delimičnog čeonog sudara u laboratorijskim uslovima

Testovi su pokazali da je od direktnog čeonog sudara još opasniji takozvani delimični čeoni sudar

Delimični čeoni sudar je sudar u kome automobil samo levom ili desnom polovinom prednje strane udari u neki objekat – banderu, drvo ili drugo vozilo.

Predsednik američkog Osiguravajućeg instituta za bezbednost na putevima - IIHS - koga finansiraju osiguravajuće firme – Ejdrijan Lund, kaže da bi i proizvođači i vlasnici automobila trebalo da se zabrinu.

„Iako su vozači u Americi sada bezbedniji nego ranije, 10 hiljada ih pogine godišnje u čeonim sudarima“, kaže predsednik IIHSa, Ejdrijan Lund.

Lund dodaje da četvrtina tih pogibija otpada na delimične čeone sudare.

U testiranju ovogodišnjih modela samo tri od 11 luksuznih automobila – domaćih i uvoznih – prošlo je sa dobrim ocenama.

„To je problem koji trenutno retko ko razmatra pri konstruisanju“, kaže Dejvid Zubi.

A problem se jasno vidi kada se uporede snimci testova.

Umesto da se snaga udara rasporedi po čitavom kavezu bezbednosti, energija sudara zahvata samo ugao gde je zaštita slabija.

„Ljudi su izloženi povredama jer se kavez bezbednosti zaobilazi i energija ide direktno ka putničkoj kabini“, kaže Zubi.

Najbolje ocene dobili su volvo S-60 i akjura TL. Infiniti serija G bio je prihvatljiv, dok je najgore prošao leksus 350 IS, sa 10 puta većim oštećenjem od volvoa.

Ovo nisu testovi koje sprovodi američka vlada pa su rezultati neobavezujući. Ali proizvođači ipak reguju jer rezultati testova koje sprovode osiguravajuće kompanije utiču na potencijalne kupce.
XS
SM
MD
LG