Linkovi

Obama: I SAD odgovorne za klimatske promene


Predsednik Barak Obama govori na konferenciji o klimatskim promenama u Parizu
Predsednik Barak Obama govori na konferenciji o klimatskim promenama u Parizu

Američki predsednik Barak Obama je na samitu UN o klimatskim promenema u Parizu preuzeo odgovornost u ime svoje zemlje i pozvao svetske lidere da odgovore na pravi način

Dva najveća svetska emitera štetnih gasova, Sjedinjene Države i Kina, obavezale su se da će zajednički raditi na borbi protiv globalnog zagrevanja. Američki predsednik Barak Obama pozvao je svetske lidere da odgovore na pravi način jer će se njihovi napori meriti u patnji koja je sprečena i planeti koja je sačuvana.

Posle najtoplijeg oktobra u istoriji, više od 140 svetskih lidera stiglo je u Pariz gde će u naredne dve nedelje biti donate odluke o budućnosti naše planete.

“Kao lider najveće svetske ekonomije i drugog najvećeg emitera, mogu da kažem da Sjedinjene Države ne samo što priznaju ulogu u stvaranju ovog problema, nego i preuzimaju odgovornost da učine nešto tim povodom”, poručio je predsednik Barak Obama.

Cilj konferencije Ujedinjenih nacija u Parizu je postizanje globalnog dugoročnog sporazuma o smanjenju zagađenja prirodne sredine. Lideri najbogatijih i najsiromašnijih zemalja sveta izložili su tokom današnjeg dana kritičnu važnost postizanja ambicioznog klimatskog dogovora, kao i posledica u slučaju da taj plan ne uspe. Američki predsednik Barak Obama govorio je o efektima klimatskih promena koje je video sopstvenim očima tokom nedavne posete Aljasci.

Bio je to pogled u jednu moguću budućnost. Prizor toga kakva sudbina čeka našu decu ukoliko klima nastavi da se menja brže nego što mi činimo nešto po tom pitanju. Potopljene čitave nacije, napušteni gradovi, polja koja više nisu plodna. Politički rascepi koji će izazvati nove konflikte. Još veći priliv očajnih ljudi koji traže utočište u zemljama koje nisu njihove”.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Ban Ki-mun rekao je da su obećanja preko 180 država da će smanjiti emsije štetnih gasova dobra početak, ali da to nije dovoljno da se globalno zagrevanje zadrži na nivou od dva stepena Celzijusa.

Želimo da svet zna da idemo ka budućnosti sa nižim emisijama i da nema povratka. Dani strategija su prošli. Hajde da uspostavimo klimatski režim sa jasnim pravilima na putu koji će sve zemlje poštovati. Pariz mora biti odlučna prekretnica”.

Pred početak konferencije, Obama se na marginama samita sastao sa Ši Đinpingom, predsednikom najvećeg svetskog zagađivača, Kinom. Ši je zatim pozvao bogatije zemlje da pruže podršku zemljama u razvoju u njihovoj borbi protiv klimatskih promena.

“Razvijene zemlje moraju da ispoštuju svoju obaveze da mobilišu 100 milijardi dolara godišnje pre 2020. godine i da pruže jaču finansijsku podršku zemljama u razvoju posle toga. U svom nacionalnom odlučnom doprinosu, Kina se obavezuje da dostigne vrhunac emisija ugljen-dioksida do ili oko 2030. i trudi se da to postigne što je pre moguće”.

Francuski predsednik Fransoa Oland upozorio je na poteškoće sa kojima bi učesnici samita iz 195 zemalja mogli da se suoče, među kojima je legalnost bilo kakvog sporazuma, finansiranje siromašnijih zemalja i kontrola ispunjavanja obaveza zemalja koje su se obavezale na smanjenje emisija ugljen-dioksida. Pokušaj da se postigne globalni sporazum u Kopenhagenu 2009. godine nije urodio plodom zbog dubokih podela između bogatih i siromašnih zemalja.

“Ovog, prvog dana konferencije, svi stojimo leđima uza zid. Taj zid je napravljen od našeg egoizma, naših strahova, naših rezignacija. Taj zid je sagrađen na ravnodušnosti, nemaru i slabosti. Ali taj zid može da se preskoči i sve zavisi od nas. Dame i gospodo predstavnici država i vlada, nosite nade celog čovečanstva na vašim ramenima”.

Američki predsednik se na marginama samita takođe sastao sa indijskim premijerom Narendrom Modijem, sa kojim je razgovarao o važnosti saradnje sa Indijom u oblasti solarne energije kako bi priuštiva čista energija bila dostupna zemljama u razvoju.

Sjedinjene Države, Kina i Indija su odgovorne za oko polovinu ukupnih svetskih emisija ugljen-dioksida, koje stvaraju efkat staklene bašte i jedan su od glavnih uzroka porasta globalnih temperatura.

Zbog nedavnih terorističkih napada u Parizu u kojima je poginulo 130 ljudi, pojačane su mere bezbednosti na ulicama. Policija navodi da je skoro 3.000 policajaca i pripadnika vojske raspoređeno oko mesta gde se održava samit, i još preko 6 hiljada u ostalim delovima Pariza.

Pred početak samita, stotine hiljada demonstranata širom sveta pridružili su se demonstracijama, koje su održane u nedelju u centru francuske prestonice, gde su učesnici protesta zahtevali usvajanje globalne ekološke kontrole.

XS
SM
MD
LG