Linkovi

Još daleko od klimatskog sporazuma


Novac i ciljevi i dalje predstavljaju prepreke za postizanje sveobuhvatnog sporazuma na klimatskom samitu u Parizu.

S obrizom da im je do isteka krajnjeg roka ostalo manje od 48 sati, delegati 196 zemalja, učesnica klimatskog samita u predgrađu Pariza, u trci su sa vremenom, kako bi postigli sveobuhvatni sporazum. Ipak, novac i ciljevi i dalje predstavljaju prepreke.

U sporazumu na 29 stranica, koji je objavljen u sredu, vidi se da razilaženja prisutnih na samitu ostaju suštinska - pogotovo u vezi sa ključnim pitanjima, koja se tiču odgovornosti bogatijih zemalja da finansiraju programe za klimatske promene u onim siromašnijim.

Predstavnici država takođe imaju poteškoća da se slože povodom zahteva zemalja u razvoju – i pratećih obaveza – da se rast globalnih temperatura ograniči na maksimalna 2 stepena Celzijusa iznad nivoa pre industrijske revolucije.

Razvijene zemlje, koje i dalje u ogromnoj meri zavise od uglja i drugih fosilnih goriva, zahtevaju da se taj cilj smanji na jedan i po stepen. Takav, umereniji plan omogućio bi im da postepeno prestanu sa korišćenjem fosilnih goriva, što bi umanjilo traumu po njihove ekonomije.

Francuski predsednik Fransoa Oland nazvao je ovih poslednjih nekoliko sati “odlučujućim momentom”.

Američki državni sekretar Džon Keri pozvao je delegate da iskoriste ovu priliku i da finaliziraju “ambiciozni, inkluzivni i trajni globalni klimatski sporazum”, rekavši da će “šteta eksponencijalno rasti” ukoliko preveliki broj ljudi čeka da “neko drugi preuzme odgovornost”.

On je takođe istakao da Vašington neće ostaviti najranjivije zemlje na cedilu u njihovoj borbi sa ekstremnim vremenskim uslovima i drugim posledicama klimatskih promena dodavši da su se Sjedinjene Države obavezale da udvostruče investicije sa 400 na 800 miliona dolara tokom narednih pet godina za pomoć siromašnijim zemljama da se prilagode.

Podsetimo, isporuka te pomoći može biti dovedena u pitanje s obzirom da su članovi većinski republikanskog Kongresa ukazali da planiraju da blokiraju ta sredstva.

XS
SM
MD
LG