Linkovi

Izručenje Abdeslama po hitnom postupku


Saleh Abdeslam

Glavni osumnjičeni za terorističke napade u Parizu prošle godine pušten je iz bolnice u Briselu i suočiće se sa zvaničnim ispitivanjem i brzom ekstradicijom u Francusku.

Posle hitnog sastanka saveta za odbranu u predsedničkoj palati u Parizu, ministar unutrašnjih poslova Francuske Bernar Kazenov nazvao je hapšenje Saleha Abdeslama u predgrađu Brisela, Molenbeku, kao važan udarac terorističkoj organizaciji Daeš u Evropi.

Kazenov je istakao da će Francuska nastaviti da oprema policijske snage i da održava bezbednost, dok je nivo pretnje i dalje izuzetno visok, dodajući da Francuska mora da održi budnost u srazmeri sa nivoom pretnje.

Abdeslam i njegov saučesnik povređeni su prilikom jučerašnjeg hapšenja od strane policije.

Međunarodna policijska agencija, Interpol pozvala je sve zemlje da budu oprezne na svojim granicama jer će saradnici Abdeslama možda pokušati da pobegnu iz Evrope posle njegovog hapšenja. U današnjem saopštenju Interpol je preporučio pojačanu kontrolu granica, posebno za ukradenim pasošima. Mnogi od napadača 13.novembra i njihovih saučesnika putovali su sa falsifikovanim ili ukradenim dokumentima. Zvaničnici Belgije i Francuske izjavili su da veruju da su drugi saučesnici i dalje u bekstvu.

XS
SM
MD
LG