Linkovi

Papa Franja stigao u SAD


Papu Franju na aerodromu u bazi Endrjuz dočekali su američki predsednik Barak Obama i prva dama Mišel Obama.

Papa Franja doputovao je u vazduhoplovnu vazu Endrjuz u Merilendu, započevši istorijsku šestodnevnu posetu za SAD.

Papin avion, nazvan "Pastir 1" sleteo je u 3:49 po lokalnom vremenu u vazduhoplovnu bazu u predgradju Vašingtona. Papu Franju su tu čekali predsednik SAD Barak Obama i prva dama Mišel Obama sa dve ćerke, kao i drugi američki zvaničnici.

Papu je dočekalo nekoliko karidnala kao i stotine posmatrača, koji su sedeli na improvizovanim tribinama na pisti. Oni su skandirali "Papa Franja" kada se poglavar rimokatoličke crkve pojavio na stepenicama aviona.

Vašington je prva stanica papine posete SAD u toku koje će obići tri grada na istočnoj obali - Vašington, Njujork i Filadelfiju.

On je u Vašingtonu doputovao pravo posle četvorodnevne posete Kubi, što je ruta koja ima ne samo geografski već i simbolički smisao. Papa je odigrao tajnu ulogu iza kulisa u ponovnom povezivanju bivših rivala iz ere hladnog rata, i otopljavanju odnosa koje je objavljeno prošlog decembra.

Predsednik Obama sutra će i formalno ugostiti papu Franju u Beloj kući. Njih dvojica su se prvi put srela u Vatikanu u martu 2014.

Franja je pozvan da govori na zajedničkoj sednici oba doma Kongresa u četvrtak a u petak će se obratiti Generalnoj skupštini UN. U subotu putuje za Filadelfiju, gde će prisustvovati Svetskom sastanku porodica.

Očekuje se da će u svojim govorima u SAD kritikovati dominaciju finansija i tehnologije, osuditi svetske sile zbog konflikta koji potresaju planetu, apelovati za zaštitu i lep doček imigranata, kao i upozoriti na klimatske promene.

XS
SM
MD
LG