Linkovi

Papa se u Kanadi izvinio zbog "zla" internata za decu starosedelaca


Papa Franja na sastanku sa predstavnicima starosedelačkih plemena, "prvih naroda", u Alberti u Kanadi 25. jula 2022.
Papa Franja na sastanku sa predstavnicima starosedelačkih plemena, "prvih naroda", u Alberti u Kanadi 25. jula 2022.

Papa Franja je ostvario svoje obećanje i izvinio se starosedeocima Kanade zbog uloge Katoličke crkve u školama gde su zlostavljana starosedelačka deca, navodeći da je kulturna asimilacija bila "zlo" i "užasna greška".

Govoreći blizu mesta jedne bivše škole, Franja se izvinio zbog podrške crkve "mentalitetu kolonizacije" koji je postojao u to vreme. Pozvao je na "ozbiljnu istragu" događaja u nekadašnjim internatima, i na dodatnu pomoć preživelima i njihovim potomcima.

"Sa sramom i bez dvoumljenja, pokorno Vas molim za oproštaj za zlo koje su brojni hrišćani počinili nad starosedelačkim narodima", rekao je Franja liderima starosedelačkih naroda Kanade Metis i Inuit.

U svom sedmodnevnom obilasku kanadkih gradova, takozvanoj "turneji izvinjenja", papa će ispuniti obećanje koje je dao starosedelačkim delegacijama koje su ga ove godine posetile u Vatikanu, gde se prvi put izvinio zbog uloge crkve u tim događajima.

"Tražim oprost, posebno, zbog načina na koji su mnogi članovi crkve i verskih zajednica sarađivali, i ne samo svojom ravnodušnošću, u projektima kulturnog uništenja i nasilne asimilacije koje su promovisale vlade tog vremena, što je kulminiralo sistemom internata", rekao je.

Između 1881. i 1996. godine, više od 150.000 starosedelačke dece je razdvojeno od svojih porodica i odvedeno u internate. Mnoga deca su izgladnjivana, tučena i seksualno zlostavljana u sistemu koji kanadska Komisija za istinu i pomirenje naziva "kulturnim genocidom."

XS
SM
MD
LG