Linkovi

Papa označio početak Svete godine


Papa Franja i njegov prethodnik, Benedikt XVI

Skup je održan pod izuzetno jakim merama obezbeđenja zbog bojazni da bi na Vatikan mogao da bude izvršen sličan napad kakav se nedavno dogodio u Parizu.

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja označio je početak Svete godine, tokom koje će crkva pokazati svoju milosrdnu stranu. Skup je održan pod izuzetno jakim merama obezbeđenja zbog bojazni da bi na Vatikan mogao da bude izvršen sličan napad kakav se nedavno dogodio u Parizu.

Desetine hiljada vernika čekali su u redovima, prolazeći kroz najstrožiju bezbednosnu kontrolu u istoriji tradicije Svete godine rimokatoličke crkve. Posle mise, papa je otvorio sveta vrata Bazilike svetog Petra čime je zvanično počela Godina milosrđa.

Prisutan je bio i 88-godišnji bivši papa Benedikt, koji je prvi prošao kroz vrata gde ga je toplo pozdravio papa Franja. Tokom celogodišnjih proslava vernici idu na hodočašće u Rim i na druga verska mesta širom sveta.

Ovo je tek 29. Sveta godina od kada je ta tradicija uspostavljena pre više od 700 godina. Svete godine po običaju se održavaju svakih 25 godina ukoliko aktuelni papa ne donese dekret da je neka godina specijalna kako bi skrenuo pažnju na određene potrebe ili temu.

XS
SM
MD
LG