Linkovi

Papa završio posetu Kubi


Papa Benedikt XVI sa Fidelom Kastrom
Papa Benedikt XVI sa Fidelom Kastrom

Papa Benedikt Šesnaesti je otputovao iz Havane, završavajući trodnevnu posetu Kubi. Pre sinoćnjeg odlaska, poglavar Katoličke crkve je kritikovao trgovinski embargo koji su Sjedinjene Države uvele Kubi pre 50 godina , naglasivši da je on „nepravedno opterećenje“ za kubanski narod.

Papa se prethodno sastao i sa bivšim kubanskim liderom Fidelom Kastrom. Njih dvojica, prema saopštenju Vatikana, vodila su „živahan razgovor“, u kojem su razmenili šale na račun starosti – Kastro ima 85 godina, a papa će isto toliko imati idućeg meseca – a Kastro se raspitivao šta papa čita i čime se bavi.

Benedikt Šesnaesti je takođe, pred desetinama hiljada Kubanaca, održao misu na Trgu revolucije u Havani. Obraćajući se vernicima, papa je rekao da ga „raduje“ najnovije povećanje sloboda datih Katoličkoj crkvi u Kubi.

„Kuba i svet treba da se promene, ali će se to dogoditi jedino ako svako od nas bude u situaciji da zatraži istinu i izabere put ljubavi, sejući pomirenje i bratstvo“, naglasio je Benedikt Šesnaesti. Na Trg revolucije, da bi prisustvovali papinoj misi, došli su ljudi iz cele Havane i svih delova ostrva.

XS
SM
MD
LG