Linkovi

Veliki petak u Jerusalimu


Hrišćanski hodočasnici nose krst prema Crkvi svetog Groba u Jerusalimu.

Hrišćani su preplavili uske ulice starog grada u Jerusalimu, obeležavajući dan Hristovog raspeća.

Ceremonije povodom Velikog petka po Gregorijanskom kalendaru održane su širom sveta. Hrišćani su preplavili uske ulice starog grada u Jerusalimu, obeležavajući dan Hristovog raspeća.

Hodočasnici iz svih delova sveta došli su da slede Isusove stope na “putu stradanja”, a neki su koračali noseći na ramenima teške drvene krstove. Ceremonija je započela misom u Crkvi Svetog groba, sagradjenoj na mestu gde je, prema hrišćanskoj tradiciji, Isus bio razapet na krst, na kratko sahranjen a zatim ustao iz mrtvih na Veliku nedelju.

Izraelski vojnici naoružani automatskim puškama čuvali su crkvu i “put stradanja”. Palestinski hrišćani, kojima nije odobren ulazak u Jerusalim, obeležili su Veliki petak sopstvenom procesijom u gradu Beit Džala na Zapadnoj obali.

Papa uključio žene u ritual Velikog četvrtka

Papa Franja služio je danas misu na Veliki petak u baziliki Svetog Petra u Rimu.

Papa je privukao pažnju medija i javnosti kada je juče oprao i poljubio noge dvema mladim ženama, kao i desetorici mladića u pritvornom centru za maloletnike u Rimu.

U rimokatoličkoj crkvi, ritual koji se održava na Veliki četvrtak, tradicionalno je ograničen na muškarce, koji predstavljaju dvanaest apostola čije je noge, prema Bibliji, Isus oprao u toku poslednje večere, pred svoje raspeće.

Osim što su ove godine uključene žene, to je prvi put da je papa ceremoniju održao u nekom zatvoru. Papini prethodnici su ritual pranja nogu održavali u rimskoj baziliki Svetog Jovana Lateranskog.
XS
SM
MD
LG