Linkovi

Papa u Sarajevu: Rat nikad više!


Papa Franja u katedrali u Sarajevu
Papa Franja u katedrali u Sarajevu

Poglavar rimokatoličke crkve održao misu na olimpijskom stadionu Koševo u Sarajevu za oko 65 hiljada ljudi, podsećajući na patnje koje su preživeli građani Bosne i Hercegovine...

Poglavar rimokatoličke crkve papa Franja pozvao je građane Bosne i Hercegovine da teže dugoročnom etničkom i verskom miru i harmoniji kako bi prevazišli duboke podele izazvane ratom, koji se dogodio 90-ih godina prošlog veka.

Papa je za oko 65 hiljada ljudi održao misu na olimpijskom stadionu Koševo u Sarajevu, gradu koji je bio simbol etničke i verske raznolikosti u bivšoj Jugoslaviji, podsećajući na patnje koje su preživeli građani Bosne i Hercegovine - izbegličke kampove, uništene kuće i fabrike, raseljene ljude i upropašćene živote, poručivši “rat nikad više".

Na zajedničkoj konferenciji za novnare sa predsedavajućim Predsedništva BiH Mladenom Ivanićem, papa Franja je naglasio da "mir i harmonija između Hrvata, Srba i Bosanaca, i inicijative da se oni prošire na muslimane, jevreje i hrišćane, imaju važnost koja prevazilazi granice”.

Ivanić je to potvrdio, rekavši da su “vremena nerazumevanja, netolerancije i podela iza građana BiH zauvek".

"Naučili smo lekcije prošlosti. Novo doba je pred nama, doba razuma, mira i saradnje", rekao je Ivanić.

XS
SM
MD
LG