Linkovi

Papa Franja stiže u posetu Sarajevu


Papa Franja sa vernicima u Vatikanu
Papa Franja sa vernicima u Vatikanu

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja sutra stiže u jednodevnu posetu Sarajevu sa porukama mira, dijaloga i ohrabrenja za miran suživot u Bosni i Hercegovini.

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja, sutra stiže u jednodevnu posetu u Bosni i Hercegovini u kojoj je poseta šefa Vatikan najveći događaj u godini kada se navršavaju dve decenije od Dejtonskog sporazuma.

Treći boravak jednog pape u Bosni i Hercegovini ujedno je prva takva poseta koja će imati i državni karakter, za razliku od onih iz 1997. i 2003. kada je tadašnji papa Jovan Pavle Drugi boravio u pastoralnoj poseti Sarajevu, odnosno Banjaluci.

Reformator i ljubitelj opere koji se vernicima obraća i jednostavnim “braćo i sestre” ne putuje puno i ovo će mu biti tek osmo putovanje u inostranstvo za dve godine - u Sarajevo dolazi nakon poseta Šri Lanki i Filiipinima, Turskoj, Francuskoj, Albaniji, Južnoj Koreji, Izraelu, Jordanu i Palestini.

Uoči dolaska u Sarajevo papa je u video poruci rekao da dolazi katolicima, ali i svima drugima u Bosni i Hercegovini, ističući svoje prijateljstvo i poštovanje za sve, pozivajući ih da mu se pridruže u molitvi da njegova poseta donese “plodove” za hrišćansku zajednicu, ali i za čitavo društvo.

Papina poseta dolazi u jeku odluke Evropske unije da počne da sprovodi dugo odlagani sporazum o uspostavljanju bližih odnosa sa Bosnom i Hercegovinom, kao prvim korakom ka mogućem članstvu.

Potez je deo nove inicijative Zapada za podsticanje političkih i ekonomskih reformi uz pomoć sredstava Evropske unije, potrebnih radi rešavanja pitanja nezaposlenosti, korupcije i siromaštva, koji su izazvali žestoke proteste u februaru prošle godine.

U međuvremenu, u Republici Srpskoj pozivi za proglašenje nezavisnosti jačaju nakon ruske akcije u Ukrajini, kao i indicija da je Moskva ponovo zainterersovna za Balkan. U delu hrvatskog stanovništva Bosne i Harcegovine, takođe se javljaju glasovi za uspostavljanje trećeg, hrvatskog, entiteta u zemlji.

Međutim, papa je u svojoj video poruci katolicima u BiH uputio ohrabrenje da budu uz svoje sugrađane, doprinoseći izgradnji društva koje “se kreće ka miru, suživotu i saradnji”.

Sarajevo je već danima u znaku papine posete, dok su u toku poslednje pripreme za doček.

Centralna manifestacija dočeka i papino obraćanje planirano je na stadionu Koševo, gde je na 25 metara visokom postolju postavljen oltar, posebno izrađen za ovu priliku u Tomislavgradu. Očekuje se da će biti prisutno nekoliko desetina hiljada ljudi. Jedan muslimanski drvodelja izradio je stolicu za papu odbijajući da bude plaćen od lokalne katoličke parohije.

Tokom sastanka sa predsavnicima tri vere, papa će istaći ulogu svake od vera u prevazilaženju podela.

Članovi dečijeg hora Superar iz Srebrenice, sastavljenog od sve tri nacionalnosti, izvešće pred papom Franjom 6. juna u Sarajevu pesmu pod nazivom "Love people".

XS
SM
MD
LG