Linkovi

Palestinci budno prate izbore u Izraelu


Palestinci su pažljivo pratili današnje parlamentarne izbore u Izraelu, očekujući signale političkih promena koje bi mogle da ožive mirovne razgovore i dovedu do osnivanja palestinske države

U pokušaju da osigura dovoljnu podršku birača, aktuelni premijer Benjamin Netanjahu jasno je stavio do znanja da - ukoliko ponovo bude izabran - neće dopustiti osnivanje palestinske države. Netanjahuove reči podstakle su kritike, kako od strane njegovih političkih protivnika u samom Izraelu, tako i od Palestinaca.

Izraelski premijer juče je jasno stavio do znanja da nikada ne bi dopustio povlačenje Izraela sa okupiranih palestinskih teritorija.

"Mislim da ko god pokrene proces osnivanja palestinske države ili namerava da se povuče sa te teritorije, jednostavno prepušta tu teritoriju radikalnim islamskim terorističkim napadima protiv Izraela. To je iskrena realnost, koja je stvorena ovde u poslednjih nekoliko godina. Oni koji to ne razumeju, stavljaju glavu u pesak", poručio je Netanjahu.

On je apelovao na birače da podrže njegovu Likud stranku, navodeći da bi njegovi rivali Cipi Livni i Isak Hercog bili slabašni lideri, koji bi popustili pod međunarodnim pritiskom da se Izrael vrati u okvire svojih granica iz 1967.

Hercog kaže da bi Izrael trebalo da pregovara sa Palestincima.

"Ako pogledamo političku mapu, govorimo o aneksiji velikih blokova naselja, koja su locirana van zelene linije, poput Guš Eciona. Što se mene tiče, Guš Ecion je važan koliko i Tel Aviv, ali da bismo postigli pobedu za Cionizam, uz bezbedne granice i Guš Ecion unutar njih, moramo da preduzmemo diplomatske poteze sa Palestincima, razmenimo teritoriju i priznamo činjenice“, rekao je Isak Hercog, lider Cionističke unije.

Palestinci na Zapadnoj Obali i u Gazi prate izbore u Izraelu uz mešavinu nade i očajanja.

"Izraelski narod će odlučiti putem glasanja ko će ih voditi. Njihova je odgovornost da izaberu politički program koji ide u korist izraelskog društva, a jedini program koji bi to mogao da postigne jeste onaj koji zagovara mir sa Palestincima", smatra Mohamed Madani iz Centralnog komiteta Fataha.

Jedan zvaničnik Palestinske oslobodilačke organizacije smatra da izraelske desničarske stranke ne žele mir.

"Mislim da komentari premijera Netanjahua ukazuju na strategiju desnice i ekstremne desnice, koje žele da spreče osnivanje palestinske države preduzimanjem koraka na terenu, poput dalje izgradnje naselja. Dalja izgradnja naselja sprečava pregovore o Jerusalimu i osujećuje mogućnost osnivanja nezavisne palestinske države“, kaže Vasel Abu Jusef, PLO, Ramala.

Neki Palestinci smatraju da uopšte nije bitno ko će pobediti na izborima u Izraelu.

"Ne interesuje me ko će pobediti, ali je važna stvar da osoba koja pobedi bude neko ko razume značaj ljudskosti i mira i zaštite građana, kako Izraelaca tako i Arapa", poručuje Abu Tamer iz Pojasa Gaze.

Američki državni sekretar Džon Keri neumorno radi na oživljavanju mirovnih pregovora između Izraela i Palestinaca. On je više puta naglasio da je rešenje sa dve države jedini način za okončanje bliskoistočnog konflikta.

XS
SM
MD
LG