Linkovi

Palestinaci traže izraelsko državljanstvo


Kako san o palestinskoj državi ostaje nedostižan, sve veći broj Palestinaca se sada prijavljuje za dobijanje izraelskog državljanstva.

Većina Palestinaca koji žive u istočnom Jerusalimu dugo je odbijala mogućnost uzimanja izraelskog državljanstva, uz obrazloženje da bi time izneverili svoj politički cilj - stvaranje Palestinske države sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom.

Palestinci koji traže izraelsko državljancstvo obično kažu da nemaju izbora.

"Osećam se loše jer bih više volela da imam pasoš svoje zemlje kao stanovnica Jeruslaima, kao Palestinka… da imam palestinski pasoš. Na žalost to nije moguće. Umesto toga dobila sam nešto što će me samo više približiti Jerusalimu" kaže jedna Palestinka koja je želela da ostane anonomna.

I dok neki Palestinci tvrde da im prihvatanje izraelskog državljanstva omogućava bolje zaposlenje i veću korist drugi , poput Hasana Nofala, stanivnika istočnog dela Jerusalima se ne slažu.

"Za nekoga ko ima decu, troškove, kuću, radnju i sve to … državljanstvo neće pomoći. Daju nam pasoše , a uzmu lične karte. Po meni tu nema razlike."

Ne radi se samo o beneficijama. U Jerusalimu, kuće nekih Palestinaca odvojene su od ostatka grada betonskim zidom, koji su pre 10 godina, posle jednog samoubilačkog bombaškog napada, podigli Izraelci. Palestinci koji tu žive se boje da bi mogli da izgube pravo boravka u Jeruslaimu.

Na osnovu podataka koje je izraelsko Ministarstvo unutrašnjih poslova dalo na uvid agenciji Rojters, od 2012. do 2013. , 1,434 Palestinaca je podnelo molbe za izdavanje pasoša. Odobreno je 189, a ostali zahtevi su još uvek u procesu.

"Svedoci smo da rastući broj stanovnika istočnog Jerusalima, koji imaju stalnu dozvolu boravka u Izraelu, traže izraelsko državljanstvo. Koliko je to povećanje je stvar za diskusiju " kaže Emnon Ramon iz Instituta za proučavanje Izraela.

Palestinski zvaničnici koji insistiraju da istočni Jerusalim bude uključen u Palestinsku državu su zabrinuti kaže Halil Tafaki, bivši član pregovaračkog tima.

"Ako se ovako nastavi neće biti dobro. O čemu će Palestinci pregovarati? Žele da pregovaraju o teritoriji, teritoriju su već izgubili. Žele da pregovaraju o populaciji, ljude su izgubili."

Demografski uticaj bi mogao da bude još veći, smatraju palestinski zvaničnici, ako se uzme u obzir da će novorođena deca onih koji uzmu izraelsko državljanstvo automatski postati izraelski državljani. Medjutim, zvaničnici u Jerusalimu odbacuju da će demografske promene imati uticaj na izraelsko palestinske pregovore.

XS
SM
MD
LG