Linkovi

Palestinci sumnjiče Izrael za trovanje Arafata


Šef palestinskog istražnog tima, koji ispituje Arafatovu smrt, Tafik Tiravi izjavio da će istraga biti nastavljena...

Palestinski istražitelji saopštili su da je Izrael prvi, osnovni i jedini osumnjičeni za smrt palestinskog lidera Jasera Arafata, nakon što su švajcarski naučnici saopštili da postoje određeni dokazi da je Arafat otrovan radioaktivnom supstancom.

Tafik Tiravi, šef palestinskog istražnog tima, koji ispituje Arafatovu smrt, izjavio je danas u Ramali da će istraga biti nastavljena.

Švajcarski forenzičari potvrdili su da je Arafatu ubrizgan smrtonosni radioaktivni polonijum pred njegovu smrt pre devet godina, u toliko visokom nivou da se ne može reći da je u pitanju nezgoda.

„Ustanovili smo da su aktivnosti koje smo izmerili u slučaju Arafata značajno više u odnosu na uobičajene. A kada kažem značajno, mislim na 20 puta veće od onih koje generalno nalazimo“, rekao je Fransoa Bohud, direktor Instituta za radiološku fiziku.

Palestinski zvaničnici već odavno optužuju Izrael za trovanje Arafata. Izrael je oduvek poricao da je imao bilo kakvu ulogu u njegovoj smrti i ponovio je to u četvrtak.

Udovica bivšeg palestinskog lidera opisala je smrt svog supruga kao političko ubistvo koje predstavlja “zločin veka”. Suha Arafat juče je izjavila da ne može da optuži bilo koga za smrt svog supruga ali da želi da Pravda bude zadovoljena.

“Ne mogu nikoga da optužim. Najvažnije je da je dokazano da je moj suprug ubijen. Ali ne mogu nikoga da optužim. Čekamo zvanične rezultate od francuskog suda ali u ovom slučaju Švajcarci su nam dali preliminarne rezultate. Najvažniji rezultat je da je on otrovan polonijumom”.

Rezultati specijalista sa univerziteta u Lozani objavljeni su u sredu na 108 stranica izveštaja koji je postavljen na veb stranicu televizijske mreže Al Džazira, koja je zatražila studiju zajedno sa Suhom Arafat.

Jaser Arafat razboleo se u oktobru 2004. i zatim je prevezen u Francusku, samo nekoliko dana nakon što nije odgovorio na tretmane tima medicinskih stručnjaka sa Bliskog Istoka. Početkom novembra od je pao u komu i preminuo 11. novembra.
XS
SM
MD
LG