Linkovi

Sukobi zbog Trampove odluke, Stejt department upozorava na nasilje


Sukobi i protesti u Ramali
Sukobi i protesti u Ramali

Na Zapadnoj obali i u Gazi u četvrtak su izbili sukobi stotina palestinskih demonstranata i izraelskih vojnika, dan posle odluke američkog predsednika Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela.

Na Zapadnoj Obali, demonstranti su bacali kamenice na izraelske snage i palili automobilske gume u Ramali, sedištu palestinske vlade. Više ljudi je povređeno.

U Vitlejemu, vojnici su ispalili suzavac na učesnike protesta i upotrebili vodene topove, dok su u Gazi demonstranti palili postere sa Trampovim i Netanjahuovim likom i američke i izraelske zastave.

Demonstranti na Zapadnoj obali pale američke zastave
Demonstranti na Zapadnoj obali pale američke zastave

Palestinci su zatvorili radnje i škole zbog generalnog štrajka, a lider Hamasa Ismail Hanija pozvao je na treću palestinsku oružanu pobunu protiv Izraelaca. Hasan Nazralah, lider libanske esktremističke organizacije Hezbolah, rekao je da bi trebalo obustaviti sve bliskoistočne mirovne pregovore dok Tramp ne promeni odluku o Jerusalimu.

Izrael je već pojačao bezbednosne mere na Zapadnoj Obali, u istočnom Jerusalimu i duž granice sa Gazom.

Oštre reakcije na Trampovu odluku širom sveta

Trampova odluka, doneta u sredu, izazvala je oštre reakcije arapskog sveta, ali i američkih saveznika.

Stotine islamista protestovale su u velikim pakistanskim gradovima, a teroristička organizacija Al Šabab pozvala je sve "muslimane na oružje i odbranu od cionističkih okupatora koje podržava Amerika".

Irački premijer Hajder al-Abadi rekao je da bi Tramp trebalo da povuče svoju odluku da bi zaustavio "opasnu eskalaciju koja vodi do ekstremizma i stvara atmosferu pogodnu za terorizam".

Visoka predstavnica Evropske Unije Federika Mogerini rekla je da priznavanje Jerusalima "ima potencijal da nas vrati u vreme još mračnije od onog u kojem sad živimo".

Trampova posle potpisivanja odluke o priznanju Jerusalima kao prestonice Izraela
Trampova posle potpisivanja odluke o priznanju Jerusalima kao prestonice Izraela

Francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel saopštili su da bi status Jerusalima trebalo da bude deo izraelsko-palestinskih pregovora.

"Ne odobravam Trampovu odluku", naglasio je Makron. Međutim, američki državni sekretar Reks Tilerson branio je taj potez tokom posete Beču i učešća na konferenciji OEBS-a.

"Kao što je predsednik rekao, priznanje Jerusalima je priznanje realnosti. Sve kancelarije izraelske vlade su već uglavnom u tom gradu i SAD priznaju realnost toga", rekao je Tilerson i podsetio da je Tramp rekao da će Vašington podržati rešenje na principu dve države, ako to dve strane žele, i da se predsednikovom odlukom ni na koji način ne finalizuje status Jerusalima.

Stejt department upozorio američke državljane

Stejt department je izdao bezbednosno upozorenja za niz američkih ambasada širom sveta, u iščekivanju protesta ili nasilja zbog Trampove odluke. Takođe je dopunio upozorenje za američke državljane u inostranstvu.

“S obzirom na to da se teroristički napadi, politički nemiri i nasilje često događaju bez bilo kakvog upozorenja, američki državljani se ohrabruju da budu veoma oprezni i preduzmu odgovarajuće korake u pogledu svoje bezbednosti kada putuju", navodi se u upozorenju Stejt departmenta.

Objekti američke vlade širom sveta su u povišenom stanju pripravnosti, a upozorava se da bi mogli da budu privremeno zatvoreni ili da obustave javne usluge.

Sjedinjene Države takođe su zatražile od izraelskih zvaničnika da u javnosti iznose umerene reakcije.

U Ujedinjenim nacijama, američke diplomate pripremaju se sa zastanak u petak koji je sazvalo osam od 15 članica Saveta bezbednosti, među kojima su i američki saveznici Britanija, Italija i Francuska.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je u četvrtak da ne sumnja da će ostale zemlje slediti primer Sjedinjenih Država i priznati Jerusalim kao prestonicu Izraela i da će drugi da presele svoje ambasade u taj grad, kada to uradi Vašington.

Netanjahu je dodao da je njegova vlada u kontaktu sa drugim državama, koje međutim nije imenovao u govoru u Ministarstvu inostranih poslova.

XS
SM
MD
LG