Linkovi

Zabrinutost Pakistana zbog letelica SAD


Američka bespilotna letelica

Pakistanski premijer Ašraf nazvao napade letelicama kontraproduktivnim i apelovao da se za uklanjanje terorista koriste drugačija sredstva

Pakistanski premijer, Radža Pervez Ašraf, je izrazio zabrinutost zbog američkih napada bespilotnim letelicama u njegovoj zemlji tokom današnjeg sastanka u Islamabadu sa američkim ambasadorom u Pakistanu Ričardom Olsonom.

Premijerova kancelarija je izdala saopštenje u kojem se navodi da je na sastanku Ašraf nazvao te napade kontraproduktivnim i apelovao da se za uklanjanje terorista koriste drugačija sredstva. Ašrafova kancelarija je saopštila da je američki ambasador primio na znanje zabrinutost Pakistanske vlade i naroda i obećao da će preneti tu poruku Vašingtonu.

U medjuvremenu, u napadima, kako se veruje, bespilotnih letelica danas su stradala trojica ekstremista u severozapadnom Pakistanu u blizini granice sa Avganistanom.

Pakistanski obaveštajni funkcioneri navode da je ta letelica ispalila dva projektila na kuću Mubaraka Šahija, u plemenskoj oblasti Severni Vaziristan, koja je uporište Al Kaide i ekstremista povezanih sa Talibanom.

Pakistan je u više navrata kritikovao napade američkim bespilotnim letelicama kao kršenje svog suvereniteta, ali američki funkcioneri ističu da su ti napadi ključni u nastojanjima da se poraze al Kaida i ekstremisti povezani sa Talibanom.
XS
SM
MD
LG