Linkovi

Pakistanska vojska sprečila proteste


Igrač kriketa Imran Kan predvodi proteste protiv napada američkim bespilotnim letelicama u Pakistanu
Igrač kriketa Imran Kan predvodi proteste protiv napada američkim bespilotnim letelicama u Pakistanu

Imran Kan i njegove pristalice iz Pokreta za pravdu, zajedno sa lokalnim i zapadnim mirovnim aktivistima, krenuli su juče ka južnom Vaziristanu

Pakistanska vojska je sprečila da konvoj od više hiljada ljudi koji protestuju zbog čestih američkih napada bespilotnim letelicama na plemenska područja u zemlji, stigne do Južnog Vaziristana.

Vlasti su danas zaustavile konvoj pre granice tog područja. Marš, koji je krenuo juče iz Islamabada, predvodi nekadašnja zvezda pakistanskog kriketa, a danas političar Imran Kan.

Broj vozila u koloni se pre dolaska u Kanov rodni grad Mijanvali gotovo udvostručio - na oko 500 automobila. Zajedno sa pristalicama Kanovog Pokreta za pravdu, u koloni su lokalni i zapadni mirovni aktivisti. Pakistanske vlasti ograničavaju putovanja na plemenska područja, na kojima već godinama vode borbu sa pripadnicima Talibana i drugim islamskim ekstremistima.

Uoči marša, Kan je odbacivao strepnje da će ekstremisti da napadnu kolonu, mada je izveštač Glasa Amerike javio da Kan putuje u oklopnom vozilu i da telohranitelji ne dopuštaju da mu se priđe.

Napadi bespilotnim letelicama su sporna tema između Sjedinjenih Država i Pakistana. Islamabad smatra da napadi bespilotnim letelicama krše pakistanski suverenitet, dok Sjedinjene Države veruju da su ti napadi glavno sredstvo za borbu protiv Talibana.

U međuvremenu, ambasada Sjedinjenih Država u Islamabadu je saopštila da je Pakistan danas izdao generalno upozorenje na moguće terorističke napade u Islamabadu.

U poruci na svom veb sajtu, ambasada navodi da pakistansko Ministarstvo unutrašnjih poslova upozorava na moguće napade na glavne državne objekte u centru Islamabada i nekoliko glavnih hotela u gradu.
XS
SM
MD
LG