Linkovi

Pakistan: Protesti protiv SAD


Učesnici protesta u Islamabadu

Proteste je predvodila koalicija trvrdokornih islamističkih organizacija koje traže da se odnosi Islamabada i Vašingtona prekinu

Hiljade tvrdokornih pakistanskih islamista su se juče okupile u Islamabadu da bi protestovale zbog otvaranja pakistanskih puteva za snabdevanje koalicionih snaga u Avganistanu.

Učesnici protesta su stigli u prestonicu u dugačkoj koloni motocikala, automobila i kamioneta koja je u nedelju krenula iz Lahora udaljenog oko 300 kilometara. Proteste je predvodio Pakistanski vojni savet, koalicija trvrdokornih islamističkih organizacija koje traže da se odnosi Islamabada i Vašingtona prekinu.

„Hoćemo da se oslobodimo robovanja Americi. Još od nastanka Pakistana, američko mešanje se ovde postepeno povećava. Ti bezdušni ljudi uništavaju pakistansku ekonomiju i razorili su nam institucije.“

Pakistan je zatvorio pravce za snabdevanje koalicionih snaga u Avganistanu preko svoje teritorije, posle američkog vazdušnog napada u kojem su prošlog novembra poginula 24 pakistanska vojnika.

Ti pravci su otvoreni proteklih dana pošto je američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila da Sjedinjene Države „žale“ zbog tog napada.

Satima pre nego što je konvoj demonstranata stigao u Islamabad, nekoliko osoba je poginulo kada su napadači otvorili vatru na logor pakistanske vojske pored Vazirabada na istoku zemlje.
XS
SM
MD
LG