Linkovi

Nasilje u Pakistanu


Pripadnik pakistanske policije u Karačiju
Pripadnik pakistanske policije u Karačiju

Naoružani napadač otvorio vatru na zdravstvene radnike koji su vakcinisali decu protiv dečije paralize, umrtivši najmanje pet osoba

Pakistanski funkcioneri navode da je jedan neidentifikovani naoružani napadač otvorio vatru na zdravstvene radnike koji su vakcinisali decu protiv dečije paralize, umrtivši najmanje pet osoba.

Policija navodi da je najmanje troje ljudi ubijeno u nizu današnjih napada u Karačiju, a da je četvrta osoba poginula u sličnom incidentu u severozapadnom gradu Pešavaru. Nekoliko zdravstvenih radnika je ranjeno.

Vlasti navode da je peti radnik službe za vakcinaciju ubijen u Karačiju juče. Istražitelji navode da su većinu napada izgleda izveli napadači na motorciklu.

Niko nije preuzeo odgovornost za ove napade, koji su se odigrali tokom trodnevne kampanje vakcinacije protiv paralize.

Taliban je ranije osuđivao kampanje tog tipa kao paravane za špijunske aktivnosti.
Ta ekstremistička grupa protivi se zdravstvenim programima od kako je jedan paksitanski lekar uhapšen zbog toga što je pomagao američkim obaveštajnim agentima da sprovedu lažni program vakcinacije protiv zarazne žutice kako bi otkrili boravište lidera Al Kaide, Osamu bin Ladena. Neki ekstremisti takodje smatraju da je vakcinacija protiv bolesti štetna.

Ministar zdravstva pokrajine Sindi danas je, zbog pomenutih oružanih napada, obustavio kampanju vakcinacije protiv dečje paralize u regionu Karačija.
XS
SM
MD
LG