Linkovi

Desetine mrtvih u napadu u Pakistanu


Žrtva bombaškog napada u Kharu
Žrtva bombaškog napada u Kharu

Američki predsednik Barak Obama je oštro osudio samoubilački napad na pripadnike antitalibanskog plemena Salarzai u gradu Khar, na severozapadu Pakistana. U jučerašnjem napadu u okrugu Badžaur poginulo je najmanje 45 osoba i ranjeno više od stotinu. Među žrtvama su i deca.

Žena odevena u burku je bacila granatu na masu sveta koja se okupila ispred centra Svetskog programa hrane, potom uletela u masu i detonirala eksploziv. Obama je istakao da je napad na centar za raspodelu hrane uvreda za pakistanski narod i celo čovečanstvo. Napad su osudili i pakistanski premijer Jusuf Raza Gilani, kao i predsednik Avganistana Hamid Karzai i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun.

Funkcioneri su saopštili da su većina žrtava pripadnici plemena Salarzai, koje podržava vojnu akciju protiv talibana i čak je uspostavilo svoju miliciju da bi pomoglo u njihovom isterivanju sa tog područja. Funkcioneri kažu da su mnoge žrtve raseljene tokom druge od dve vojne kampanje protiv talibana. Izveštaji o polu samoubice su protivrečni, ali lokalni funkcioneri kažu da je potvrđeno da je napadač žena.

XS
SM
MD
LG