Linkovi

Kongres smanjio pomoć Pakistanu


Zbog oštre kazne izrečene lekaru koji je pomogao SAD u hvatanju Osame bin Ladena pomoć Pakistanu smanjena je za 33 miliona dolara godišnje.

Pakistanske vlasti su odbacile kritike američkih kolega u vezi sa presudom izrečenom pakistanskom lekaru koji je osumnjičen da je pomagao Sjedinjenim Državama da lociraju bivšeg lidera Al Kaide, Osamu bin Ladena. Kongresni odbor Sjedinjenih Država je u međuvremenu zbog ovog slučaja doneo odluku da smanji pomoć Pakistanu.

Nadležni sud na severozapadu Pakistana, u plemenskoj oblasti Kajber, ranije ove nedelje izrekao je Šakilu Afridiju kaznu od 33 godine zatvora zbog izdaje. Afridi je optužen da je sproveo lažnu vakcinaciju kako bi pomogao CIA-i da dođe do uzoraka DNK bin Ladenove porodice, što je navodno dovelo do lociranja bivšeg lidera Al Kaide, koji se krio u Abotabadu, gradu u kojem se nalazi i komanda palkistanske vojske.

Na konferenciji za novinare u četvrtak, američka državna sekretarka, Hilari Klinton kritikovala je način na koji se postupa sa Afridijem, nazivajući njegov tretman “nepravednim i neosnovanim”.

“Sjedinjene Države ne veruju da postoji osnova za zadržavanje Afridija u zatvoru. Sa žaljenjem gledamo na obe činjenice, i na to da je optužen i na oštrinu kazne. Čin koji je dr Afridi počinio kako bi okončao teror, koji je sprovodio bin Laden ni na koji način nije bio izdaja Pakistana. To smo već jasno stavili do znanja i nastavićemo sa pritiskom na pakistansku vladu po tom pitanju”.

Američki zakonodavci su takođe u četvrtak, na Kapitol hilu oštro kritikovali potez Pakistana. Podkomitet američkog Senata glasao je zbog ovog incidenta, za smanjenje pomoći Pakistanu u iznosu od 33 milliona dolara. Senator Džon Mekejn izrazio je ogorčenje u ime svih.

Svi smo gnevni zbog hapšenja i kazne od 33 godine, što je zapravo smrtna kazna za pakistanskog lekara koji je doprineo, ne namerno, ali je ipak pomogao i potpuno je nedužan, u akciji uklanjanja Osame bin Ladena. Iskreno, svi smo ogorčeni”.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Pakistana, Moazam Ali Kan, istakao je da dve zemlje moraju da poštuju sudske odluke.

Što se tiče Afridijevog slučaja, suđenje je sprovedeno u skladu sa pakistanskim zakonima i moramo da međusobno poštujemo naše pravne sisteme”.

Osama bin Laden je ubijen u maju prošle godine u akciji američkih specijalca u Abotabadu, u Pakistanu.
XS
SM
MD
LG