Linkovi

Pakistan: Ugroženi pregovori zbog Meshuda


Hakimula Mehsud (levo) snimljen u oktobru 2009. u Južnom Vaziristanu
Hakimula Mehsud (levo) snimljen u oktobru 2009. u Južnom Vaziristanu

Ministar unutrašnjih poslova Pakistana Čodri Nisar Ali Kan rekao je da je jučerašnji napad u kome je stradao vođa pakistanskog Talibana podrio napore vlade da postigne dogovor o mirnom okončanju deceniju duge pobune Talibana

Pakistanski zvaničnici smatraju da ubistvo vođe pakistanskog Talibana Hakimule Mehsuda u američkom napadu bespilotnom letelicom ugrožava predstojeće mirovne pregovore sa tom grupom.

Ministar unutrašnjih poslova Pakistana Čodri Nisar Ali Kan rekao je da je jučerašnji smrtonosni napad podrio napore vlade da postigne dogovor o mirnom okončanju deceniju duge pobune Talibana, dodajući da je vladina delegacija bila na putu da razgovara sa Mehsudom, kada je bespilotna letelica američke centralne obaveštajne agencije izvela napad na njegov kompleks u Severnom Vaziristanu.

I američki i pakistanski zvaničnici potvrdili su da je meghsud ubijen u tom napadu.

Ministar informisanja Pakistana izrazio je nadu da mirovni napori neće biti obustavljeni zbog Mehsudove smrti.

Još nije jasno da li je pakistanski Taliban izabrao novog vođu. Prema nekim izveštajima, drugokomandujući grupe, Kan Said, takođe poznat kao Sadžna, promovisan je tokom današnjeg sastanka, dok drugi mediji navode izjavu portparola Talibana da se to još nije dogodilo, ali da će novi lider biti izabran u narednih nekoliko dana.

Za Mehsuda se smatra da je odgovoran za smrt hiljada ljudi i američki FBI raspisao je za njim poternicu u vrednosti od pet miliona dolara.

Hakimula Mehsud preuzeo je komandu nad pakistanskim Talibanom 2009, pošto je u napadu bespilotnom letelicom ubijen njegov prethodnik Baitula Mehsud.
XS
SM
MD
LG