Linkovi

Pakistan oslobodio još sedam talibana


Pripadnici Talibana iz Avganistana koji su se priključili vladinom programu pomirenja i reintegracije, u pokrajini Herat, ranije ove godine
Pripadnici Talibana iz Avganistana koji su se priključili vladinom programu pomirenja i reintegracije, u pokrajini Herat, ranije ove godine

Odluka objavljena nekoliko dana pošto je predsednik Avganistana Hamid Karzai posetio Islamabad povodom razgovora o mirovnim pregovorima...

Pakistan je saopštio da je oslobodio još sedam zatvorenika, pripadnika avganistanskog Talibana, kako bi olakšao mirovni proces i doprineo naporima za političko pomirenje u Avganistanu.

Odluka je objavljena manje od dve nedelje pošto je predsednik Avganistana Hamid Karzai posetio Islamabad i zahtevao oslobađanje svih talibanskih lidera koji se drže u pritvoru u Pakistanu, a da protiv njih nije podignuta optužnica za krivično delo.

Krajem prošle godine Pakistan je već oslobodio 26 zatvorenika, pripadnika Talibana.

Avganistansko rukovodstvo veruje da bi talibani koji se nalaze u zatvorima u susednom Pakistanu mogli da odigraju ulogu u ubeđivanja ekstremista da prekinu s nasiljem, ukoliko budu pušteni na slobodu i bude im dozvoljen povratak u Avganistan.

Međutim, kritičari ove teorije, među kojima je i bivši ambasador Pakistana u Kabulu Rustum Šah Mohmand, sumnjaju da bi talibanski zatvorenici koje bi Islamabad oslobodio bilo kako pomogli mirovnim naporima u Avganistanu.

Avganistanski lideri već dugo optužuju susedni Pakistan da pruža utočište vodećim ličnostima Talibana, a da obaveštajna agencija te zemlje ISI pomaže pobunjenicima u planiranju preko-graničnih napada na lokalne i koalicione snage.

Pakistan odbacuje te optužbe.
XS
SM
MD
LG