Linkovi

Do sada 327 žrtava zemljotresa u Pakistanu


Spasioci ukazuju prvu pomoć povređenima u jučerašnjem zemljotresu u Pakistanu
Spasioci ukazuju prvu pomoć povređenima u jučerašnjem zemljotresu u Pakistanu
Broj žrtava snažnog zemljotresa koji je juče pogodio jugozapadni deo zemlje nastavlja da raste. Funkcioneri kažu da je do sada potvrđeno najmanje 327 žrtava potresa koji je porušio na hiljade kuća od nepečene cigle u planinskom području Avaran, u pokrajini Balučistan.

Na stotine drugih ljudi je povređeno i ostalo bez krova nad glavom.

Spasilačke ekipe nastoje da prebace povređene u bolnice ali je taj zadatak otežan zbog velikih razaranja. Jedan lokalni funkcioner je rekao da su preživelima u području koje se graniči sa Iranom hitno potrebni šatori, lekovi i hrana.

Pripadnici oružanih snaga i zalihe prebacuju se vazdušnim putem do tog regiona kako bi pomogli spasiocima.

Američka Federalna geološka uprava saopštila je da je jučerašnji potres imao snagu od 7,7 stepeni i da je uzrokovao podizanje morskog dna, što je stvorilo malo ostrvo. Pakistanska televizija prikazala je snimke stenovitog terena koji se uzdigao iz vode kraj južne obale Pakistana.

Američka Federalna geološka uprava kaže da je epicentar potresa bio na oko 230 kilometara jugozapadno od Dalbandina, u Balučistanu, blizu granice sa Iranom i Avganistanom. U izveštajima se kaže da se potres osetio čak u Nju Delhiju.

Bio je to najteži zemljotres koji je pogodio Pakistan od 2005. godine kada je u potresu u blizini Kašmira poginulo najmanje 73 hiljada ljudi.
XS
SM
MD
LG