Linkovi

Pakistanski sud naredio hapšenje premijera


Lider verske organizacije Minadž-ul-Kuran na protestima u Islamabadu, 15. januar, 2013.

Pakistanska policija je danas saopštila da je sud naredio hapšenje premijera i još 15 osoba umešanih u korupciju

Pakistanski Vrhovni sud naredio je hapšenje premijera Radže Perveza Ašrafa zbog korupcije, u jeku zahteva za raspuštanje vlade na demonstracijama u prestonici Islamabadu.
Pozivajući se na zvanične izjave, pakistanska policija je danas saopštila da je sud naredio hapšenje premijera i još 15 osoba umešanih u slučaj povezan sa električnom centralom u privatnom vlasništvu. Ašraf je ranije obavljao dužnost ministra za energetiku i vodoprivredu. Optužen je da je primio mito za izgradnju električne centrale, koja je trebalo da smanji nestašicu struje u Pakistanu. Ašraf odbacuje optužbe.
Po mišljenju posmatrača, nalozi za hapšenje mogu da pojačaju napetost između vlade i pravosuđa.

Nešto ranije, hiljade ljudi su se okupile ispred pakistanskog Parlamenta u okviru „dugog marša“ koji je trajao dva dana, zahtevajući raspuštanje Parlamenta. Protest je vodio kanadsko-pakistanski imam Tahirul Kadri.

Snage bezbednost su jutros na kratko koristile suzavac protiv okupljenih demonstranata.

Novi parlamentarni izbori u zemlji zakazani su za maj, a parlament bi trebalo da bude raspušten dva meseca ranije. Međutim, Kadri zahteva da vlada bude odmah raspuštena, kako bi se omogućilo prelaznom kabinetu da ukloni korupciju i lošu upravu, za koje tvrdi da su uzrok hronične nestašice energije, sporog ekonomskog rasta, porasta kriminala, kao i pobune Talibana.

Kadrijevo crno vozilo bilo je posipano ružinim laticama kada je stigao na protestni zbor. Sufitski sveštenik, koji upravlja jednom globalnom verskom i obrazovnom organizacijom, vratio se u Pakistan posle dugog boravka u Kanadi, gde je stekao državljanstvo. Kadri je obećao da će na demonstracije dovesti milion ljudi, ali prema proceni pakistanskog Ministarstva unutrašnjih poslova, broj demonstranata je bio oko 25.000.

Protesti u Islamabadu su održani posle trodnevnih demonstracija u Kveti, prestonici Balučistana, zbog najtežeg sektaškog nasilja nad šiitima u istoriji Pakistana. U prošlonedeljnim eksplozijama u Kveti, poginulo je skoro 100 ljudi. Pošto su hiljade šiita izašle na ulicu odbijajući da sahrane nastradale, Islamabad je pristao da smeni lokalnu vladu.
XS
SM
MD
LG