Linkovi

Pakistanski premijer proglašen "nepodobnim"


Pakistanski premijer Jusuf Reza Gilani i general Ašfak Pervez Kajani u Islamabadu
Pakistanski premijer Jusuf Reza Gilani i general Ašfak Pervez Kajani u Islamabadu

Sud u Pakistanu je 26. aprila utvrdio da je pakistanski premijer Jusuf Raza Gilani kriv za nepoštovanje suda jer je odbio zahtev o otvaranju istrage o korupciji.

Visoki sud u Pakistanu je proglasio premijera Jusufa Rezu Gilanija nepodobnim za taj položaj, što je dovleo do novog političkog previranja u zemlji.

Sud je 26. aprila utvrdio da je Gilani kriv za nepoštovanje suda zbog toga što je odbio da traži od švajcarskih vlasti da ponovo otvore istragu o korupciji vezanoj za bivšeg predsednika Asifa Alija Zardarija.

Vrhovni sudija Iftikar Čaudri je danas presudio da Gilanija, pošto nije podneo žalbu na tu presudu, diskvalifikuje sa položaja poslanika i premijera.

Visoki Gilanijev saradnik Favad Čaudri izjavio je da samo parlament može da smeni premijera, ali ne i sud. Medjutim, prema pakistanskom zakonu osudjivana osoba ne može da bude član parlamenta. Vrhovni sud je naložio predsedniku Zardariju da preduzme korake za izbor novog premijera.

Kasno sinoć, Zardari je održao vanredne razgovore sa visokim liderima njegove vladajuće Pakistanske narodne stranke.

Glavni lider te stranke Kamruz Zaman Kaira je rekao da stranka ima rezerve prema toj presudi i da smenjivanje premijera povlači i raspuštanje kabineta.
XS
SM
MD
LG