Linkovi

Pakistan: Otet sin bivšeg premijera


Ali Hajder Gilani
Ali Hajder Gilani

Ali Hajder Gilani, sin Jusufa Raze Gilanija, otet je prilikom odlaska na politički miting u Multanu u centralnom delu zemlje.

Svega nekoliko dana pre istorijskih izbora, napadači su oteli sina bivšeg pakistanskog premijera.

Ali Hajder Gilani, sin Jusufa Raze Gilanija, otet je prilikom odlaska na politički miting u Multanu u centralnom delu zemlje. Nadležni su saopštili da je u napadu poginula najmanje jedna osoba iz Gilanijeve pratnje. Taliban nije prihvatio odgovornost za otmicu, ali je u međuvremenu saopštio da je poslao bombaše samoubice da vrše napade na dan izbora u subotu.

Ti izbori označavaju prvi prenos vlasti sa jedne na drugu civilnu vladu u istoriji Pakistana. Smatra se da će bivši premijer Navaz Šarif odneti sigurnu pobedu na parlamentarnim izborima. On je očigledno uspeo da iskoristi neuspehe dosadašnje koalicione vlade u borbi sa energetskom krizom, ekonomskim problemima i talibanskom pobunom.

Ovonedeljni uzastopni bombaški napadi na dva mitinga vodeće islamske partije, Džamijat Ulema-i-islam, pokazuju da se Taliban protivi demokratiji i cilja na sve koji učestvuju na izborima. Ekstremisti su tokom predizborne kampanje ubili više od stotinu ljudi.
XS
SM
MD
LG