Linkovi

Novi talas nasilja u Pakistanu


Vatrogasci pokušavaju da ugase požar na mestu napada u Pešavaru, u Pakistanu
Vatrogasci pokušavaju da ugase požar na mestu napada u Pešavaru, u Pakistanu

Najmanje 37 osoba poginulo je, a 75 povređeno, u snažnoj eksploziji automobila bombe u centru Pešavara, što je treći smrtonosni napad u tom pakistanskom gradu ove nedelje

Današnji napad dogodio se za vrijeme jutarnje gužve na najstarijoj gradskoj pijaci, blizu jedne džamije i policijske stanice.

Nedaleko od mjesta eksplozije, koja je poruzrokovala ogromno razaranje, je hrišćanska crkva u kojoj je tokom prošlonedeljnog dvostrukog samoubilačkog napada poginulo 85 pripadnika hrišćanske manjine.

Gotovo polovina žrtava bile su žene i djeca. Incident je podstakao organizovanje brojnih protesta, na kojima je zatražena bolja zaštita manjina u Pakistanu.

Premijer Navaz Šarif najavio je da će pokrenuti mirovne pregovore sa islamskim ekstremistima kako bi se okončalo krvoproliće, dok mnogi međutim vjeruju da najnoviji talas nasilja ne ostavlja mnogo prostora za postizanje dogovora.

Šarif je oštro osudio današnji napad u Pešavaru, navodeći da su odgovorni za ubijanje nevinih civila lišeni bilo kakve humanosti ili vjere.
XS
SM
MD
LG