Linkovi

Pakistan: Bivši ambasador autorizovao memo


Husein Hakani, bivši pakistanski ambasador u Vašingtonu
Husein Hakani, bivši pakistanski ambasador u Vašingtonu

Vrhovni sud u Pakistanu stao je na stanovište da nema sumnje da je bivši ambasador te zemlje u SAD autor prošlogodišnjeg pisma

Vrhovni sud u Pakistanu saopštio je da nema sumnje da je bivši ambasador te zemlje u SAD autor prošlogodišnjeg pisma u kome je tražio američku pomoć za obuzdavanje vojske.

Pomenuti sud je danas zaključio da je ambasador Husein Hakani želeo da sebe učini 'nezamenljivim za Amerikance' i da je time prekršio lojalnost Pakistanu. Sud je takodje naredio Hakaniju da se za dve nedelje pojavi u sudnici.

Komisija koju je osnovao pomenuti sud izdala te zaključke svoje istrage koja je trajala više od šest meseci. Komisija je utvrdila da je prema pomenutom pismu Hakani želeo da bude postavljen na čelo civilnog nacionalnog bezbednosnog tima, osnovanog uz pomoć Sjedinjenih Država, da je doveo u pitanje bezbednost nuklearnog arsenala u zemlji i tvrdio da pakistanska vojna obaveštajna agencija održava veze sa Talibanom.

Hakani je u januaru rekao istoj sudskoj komisiji da nije „igrao ulogu u smišljanju, sastavljanju ili dostavljanju“ tog memoranduma admiralu Majku Malenu, u to vreme najvišem komandantu američkih vojnih snaga.

Bivši pakistanski ambasador je takodje danas na Tviteru napisao da su činjenice koje je utvrdila ta komisija „političke, a ne pravne“ prirode. Hakani je ukazao da će njegovi advokati osporiti taj, kako se izrazio, „jednostrani proces“.
XS
SM
MD
LG