Linkovi

Nezadovoljni Pakistanci meta ekstremista?


Pakistanski i američki funkcioneri apeluju na medjunarodnu zajednicu da odgovori brzo na razorne poplave u Pakistanu kako bi se sprečila mogućnost da ekstremisti iskoriste tu katastrofu u svoje svrhe.

Pakistanski predsednik Asif Ali Zardari i predsednik spoljnopolitičkog odbora Američkog senata Džon Keri danas su obišli polavljena područja u zemlji i upozorili da bi islamistički ekstremisti mogli da iskoriste frustraciju stanovništva pogodjenog poplavama.

Poplave izazvane monsunskim kišama usmrtile su, kako se procenjuje, 1600 ljudi i pogodile 20 miliona stanovnika pakistanskih pokrajina Kajber Paktunkva, Pandžab i Sind, koje čine petinu teritorije zemlje.

Danas su Ujedinjene nacije saopštile da je preko 4 miliona Pakistanaca ostalo bez krova nad glavom – što je dvostruko više od prethodnih procena.

Senator Keri je rekao da će Sjedinjene Države povećati pomoć sa najavljenih 90 na 150 miliona dolara. Očekuje se da će američka državna sekretarka Hilari Klinton objaviti saopštenje o tome tokom današnje specijalne sednice Generalne skupštine UN-a.

Svetska organizacija je prošle nedelje uputila apel da se Pakistanu uputi 460 miliona dolara u cilju pružanja pomoći postradalima.

XS
SM
MD
LG