Linkovi

Navaz Šarif želi dobre odnose sa SAD


Najverovatniji novi premijer Pakistana Navaz Šarif
Najverovatniji novi premijer Pakistana Navaz Šarif

Navaz Šarif, verovatno novi premijer Pakistana, ocenio je je međutim da američke bespilotne letelice ugrožavaju suverenitet njegove zemlje.

Konzervativni pakistanski političar Navaz Šarif, koji treba da postane novi premijer Pakistana, rekao je da želi da nastavi dobre odnose sa Sjedinjenim Državama, ali je upozorio da Vašington mora ozbiljno da shvati zabrinutost Islamabada zbog napada bespilotnim letelicama.

Šarif je to rekao novinarima u Lahoreu danas, dva dana pošto je njegova stranka, Pakistanska muslimanska liga, neslužbeno obezbedila dovoljno mesta u parlamentu za formiranje vlade.

On je rekao da Islamabad ima „dobre odnose“ sa Vašingtonom, ali je delovanje američkih bespilotnih letelica na severozapadu Pakistana nazvao izazovom suverenitetu njegove zemlje.

Šarif, koji je 1990-tih godina dva puta bio premijer, odavno otvoreno kritikuje takvu američku politiku, koja je veoma nepopularana medju Pakistancima. Šarif je takodje rekao da će njegova nova vlada podržati povlačenje Sjedinjenih Država iz Avganistana do kraja naredne godine.
XS
SM
MD
LG