Linkovi

Evakuacija američkih diplomata u Pakistanu


Policajci i privatno obezbeđenje ispred ulaza u američki konzulat u pakistanskom gradu Lahoreu
Policajci i privatno obezbeđenje ispred ulaza u američki konzulat u pakistanskom gradu Lahoreu

Državni sekretarijat naredio je evakuaciju većeg dela diplomatskog osoblja u konzulatu SAD u Lahoreu u Pakistanu zbog “konkretnih pretnji"

Američki Državni sekretarijat naredio je evakuaciju većeg dela diplomatskog osoblja u konzulatu SAD u Lahoreu u Pakistanu, zbog, kako je rečeno, “konkretnih pretnji.”

Portparol američke ambasade u Islamabadu, Megan Gregoris, saopštila je da je reč o meri predostrožnosti, s obzirom na to da je Stejt department dobio informaciju da je ugrožena bezbednost konzulatu u Lahoreu. Izdato je i upozorenje američkim građanima koji putuju za Pakistan da ograniče svoje kretanje u toj zemlji.

U sinoćnom saopštenju američkog Državnog sekretarijata, rečeno je da nekoliko stranih i pakistanskih terorističkih grupa predstavljaju “potencijalnu opasnost” po američke državaljane širom Pakistana.

Gregoris je takođe rekla da nije izvesno da je najnovije upozorenje povezano sa pretnjama zbog kojih je zatvoreno 19 američkih diplomatskih misija na Bliskom Istoku i Africi.

U jugozapadnom Pakistanu je, u međuvremenu, u novom napadu ubijeno najmanje 6 osoba, dok je 10 ranjeno.

Napad je izvršen ispred džamije u prestonici pokrajine Balučistan, Kveti, na početku praznika Ramazanskog bajrama. Meta napada verovatno je bio bivši pokrajinski ministar, Ali Madad Džatak, koji nije povredjen.

U jučerašnjem samoubilačkom bombaškom napadu na sahrani jednog policajca u istom gradu ubijeno je 30 ljudi.
XS
SM
MD
LG