Linkovi

Bezbolna popravka zuba


Nova tehnologija koju je razvila jedna firma iz Velike Britanije obećava da će eliminisati potrebu za mehaničkim čišćenjem karijesa time što će ubrzati prirodni proces popravke zuba.

Mnogi ljudi ne vole da odlaze kod zubara zato što se plaše stomatološke bušilice. Ali ne treba više da strahuju.

Više od sto godina, stomatolozi popravljaju karijes tako što uklanjaju oštećeno zubno tkivo pomoću stomatološke bušilice i zatim popunjavaju otvor plastičnim ili metalnim materijalom. U zavisnosti od dubine karijesa, taj metod može da bude neprijatan, do veoma bolan za pacijenta i mora da se ponavlja periodično.

Zaista ste u krugu popravki i zamena do kraja života zuba”, kaže Rebeka Moazez sa Kings koledža.

Oštećena zubna gleđ može da bude zamenjena prirodno, ali proces je previše spor da bi zaustavio učinak bakterija koje se talože u malim pukotinama. Britanska kompanija Reminova razvila je metod za ubrzavanje te prirodne remineralizacije u ranoj fazi karijesa.

“Pronašli smo način da taj proces bude mnogo brži. Ubrizgavanjem zdravog kalcijuma i fosfatnih minerala u vašu gleđ, kroz prirodni proces, to će se povezati i dodati u gleđ koja je već tu”, navodi direktor kompanije Džef Rajt.

Posle čišćenja karijesa u ranoj fazi, metodom koji ne zahteva bušenje, stomatolog ga pokriva mineralnim rastvorom i primenjuje struju, previše slabu da bi je pacijent osetio. Naneseni mineral brzo očvrsne, potpuno ispunjavajući karijes. Istraživači kažu da bi taj metod mogao posebno da bude koristan za decu.

“Ako deca imaju bolje iskustvo odlaska kod zubara, ako nisu imala neophodno bušenje i injekcije za običnu popunu zuba, ona bi bila mnogo pozitivnija kasnije u životu i verovatno bi postala mnogo redovniji pacijenti”, smatra konsultant Beri Kvin.

Stomatolozi kažu da je novi metod mnogo efikasniji u ranoj fazi karijesa, što čini redovne kontrole kod zubara veoma važnim. Čitav tretman traje otprilike isto kao i procedura bušenja i punjenja. Istraživači su izrazili uverenje da novi metod može dalje da se razvija za tretiranje kasnijih stadijuma karijesa. Oni nas podsećaju da redovno pranje zuba pastom koja sadrži fluor, pomaže u sprečavanju karijesa.

XS
SM
MD
LG