Linkovi

Pad stope nezaposlenosti u SAD


Službenica kompanije "Macy's" razgovara sa potencijalnom radnicom
Službenica kompanije "Macy's" razgovara sa potencijalnom radnicom

Američka ekonomija dodala 169 hiljada radnih mesta u avgustu, privreda beleži skroman rast

Tržište rada u najvećeoj svetskoj ekonomiji ponovo je napredovalo u avgustu, pošto su poslodavci otvorili 169 hiljada novih radnih mesta, a stopa nezaposlenosti u SAD pala na najniži nivo od kraja 2008.

Vlada je saopštila da je stopa nezaposlenosti, zaključno s avgustom opala za 0,1 odsto na 7,3 procenta. Broj novootvorenih radnih mesta u prošlom mesecu potvrdio je da američka privreda napreduje, ali skromno i ne toliko brzo kao što je to bio slučaj početkom ove godine.

Vlada je u svom najnovijem izveštaju revidirala i brojke koje se tiču broja poslova dodatih u junu i julu, smanjivši zbir za ukupno 74 hiljade radnih mesta.

Ekonomski stručnjaci smatraju da je rast na tržištu rada razočaravajući, ali da američka ekonomija ipak beleži napredak i da se zemlja kreće u pravom smeru.

Ove vesti bi međutim mogle da iskomplikuju donošenje odluka za američku centralnu banku, čiji članovi se sastaju sredinom meseca da razmotre da li da nastave da podstiču ekonomiju kupovinom hartija od vrednosti u iznosu od 85 milijardi dolara svakog meseca.
XS
SM
MD
LG