Linkovi

Akcije na Volstritu pale za tri odsto, strahuje se od moguće recesije


Trgovci na Volstritu
Trgovci na Volstritu

Vrednost akcija na američkim i evropskim berzama u sredu je naglo pala pošto su glavni ekonomski indikatori nagovestili mogućnost globalne recesije. Vodeći američki berzanski indeksi pali su za oko 3 odsto.

Jedan od indikatora je da su kamatne stope na obveznice američke vlade sa dospećem od dve godine kratko vreme bile više od kamate na obveznice sa rokom dospeća od deset godina, što se smatra pouzdanim znakom recesije.

To znači da investitori mogu da zarade više od kratkoročnih obveznica, nego dugoročnih što je suprotno uobičajenoj tržišnoj logici i mogao bi da bude nagoveštaj da su izgubili veru u stabilnost američke ekonomije.

Taj tržišni fenomen poslednji put se dogodio 2007. godine, pre Velike recesije kada su milioni radnika u Americi izgubili poslove i domove.

Na pad berzanskih indeksa uticale su i loše vesti o ekonomskoj situaciji u Nemačkoj i Kini.

Investitori na američkom tržištu su već strahovali da bi američko-kineski trgovinski rat mogao da dovede do globalne recesije.

"Ljudi su sve više uvereni da globalni rast slabi, što počinje da se oseća i u Sjedinjenim Državama", ocenjuje za agenciju Rojters finansijski ekspert Genadij Goldberg.

Neizvesnost u pogledu posledica trgovinskog rata mogla bi dovoljno da zabrine kompanije i potrošače da počnu da smanjuju potrošnju, na koju otpada 70 odsto ekonomske aktivnosti u Sjedinjenim Državama.

Agencija Asošijeted pres ocenjuje da bi to moglo da pokrene začarani krug u okviru kojeg kompanije manje zapošljavaju, što će na kraju naneti šetu celokupnoj ekonomiji.

Predsednik Donald Tramp je za loše ekonomske vesti okrivio Federalne rezerve.

"Federalne rezerve nas usporavaju. Podigli su kamatne stope previše i prebrzo. Sada su prespori da ih smanje", tvitovao je Tramp.

Tramp, koji ističe da je snažna američka ekonomija jedan od glavnih razloga da ga birači ponovo izaberu 2020. godine, više puta je kritikovao centralnu banku, koja je nezavisno telo, što nije dovoljno brzo smanjila osnovne kamatne stope.

XS
SM
MD
LG