Linkovi

SAD otvorile neke ambasade


Status otvorenih i zatvorenih američkih ambasada: zelena tačka označava one koje su danas dobile dozvolu, plava - predstavništva koja ostaju zatvorena

Državni sekretarijat naložio da predstavništva u Bagdadu, Kabulu, Alžiru i Daki počnu da rade

SAD su danas ponovo otvorile nekoliko svojih ambasada na Bliskom Istoku i u Africi, dok je 19 diplomatskih misija u regionu i dalje zatvoreno.

Državni sekretarijat naložio je da se ponovo otvore ambasade u Bagdadu, Kabulu, Alžiru i Daki.

Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Norveška su, slično SAD, zatvorile svoje ambasade u Sani, prestonici Jemena, pošto se smatra da je glavni ogranak al-Kaide aktivan u toj zemlji i da je spreman da vrši napade na zapadne ciljeve.

Američke oružane snage i obaveštajne agencije takođe su u stanju povišene pripravnosti, u nedelji koja je inače bila mirna u Vašingtonu, dok je Kongres na dvonedeljnoj letnjoj pauzi.

Predsednik Obama prima redovne izveštaje od članova svog bezbednosnog tima, kao što je načelnik združenog generalštaba američkih oružanih snaga, general Martin Dempsi.

“Nagoveštena je značajna opasnost, na koju smo reagovali. To je stara pretnja filijale al-Kaide”.

Američki zvaničnici nisu pružili više detalja o neposrednim terorističkim planovima ili konkretne obaveštajne informacije sa kojima raspolažu. Ali, po svemu sudeći, Obamina administracija je rešena da ne dozvoli da se ponovi prošlogodišnji smrtonosni napada na američki konzulat u Bengaziju, u Libiji.

Istraga je pokazala da su bila zanemarena upozorenja o mogućoj opasnosti pre tog incidenta. Opasnosti su ovog puta izložene čak diplomatske misije sa izuzetno jakom bezbednošću, kao što je ambasada u Bagdadu, kaže irački analitičar Amir al-Sadi.

“Američka ambasada u Iraku je najveća ambasada na svetu po broju osoblja, po obezbeđenju, mada nije stoprocentno bezbedna od minobacačkih i artiljerijskih granata”.

Na američkim aerodromima, putici za Bliski Istok, kažu da najnovije upozorenje nije uticalo na njihove planove.

Predsednik Obama će nastaviti da prima redovne izveštaje o stanju stvari. U međuvremenu, Kongres je na pauzi do septembra, to vreme će zakonodavci upotrebiti da razgovaraju sa svojom biračkom bazom o različitim pitanjima - od reforme imigracionog sistema do obelodanjivanja podataka o vladinom programu nadzora.
XS
SM
MD
LG