Linkovi

Zatvorene ambasade SAD zbog terorističkih pretnji


Američka ambasada u Tel Avivu u Izraelu, 4. avgust 2013.
Američka ambasada u Tel Avivu u Izraelu, 4. avgust 2013.

Posle upozorenja Stejt departmenta na moguće terorističke napade, i Interpol izdao saopštenje u kojem se navodi da postoji opasnost od napada Al Kaide.

Sjedinjene Države počele su danas sa zatvaranjem više od 20 ambasada i konzulata, a na snazi je i dalje upozorenje za sve svoje državljane koji putuju, da postoji opasnost od terorističkog napada Al Kaide.

Neke druge zemlje preduzele su slične akcije, a Interpol je sada izdao i svoje beznednosno upozorenje. Interpol je saopštio da je njihovo upozorenje usledilo pošto je veći broj terorista nedavno pobeglo iz zaatvora u Iraku, Libiji, Pakistanu i šest drugih zemalja. Interpol sumnja da Al Kaida stoji iza nekoliko ovih pobuna, koje su omogućile beg stotinama terorista i kriminalaca.

Stejt Department navodi da je pretnja najozbiljnija na Bliskom istoku i u zemljama severne Afrike kao i da bi napad sa Arapskog poluostrva mogao da bude izveden do kraja avgusta.

Bela kuća je povodom terorističkih pretnji u subotu održala sastanak na visokom nivou, a među prisutnima su bili savetnica za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs, državni sekretar Džon Keri, sekretar za odbranu Čak Hejgel, sekretar za unutrašnju bezbednost Dženet Napolitano, kao i direktori CIA-e, FBI-a i NSA-a.
XS
SM
MD
LG