Linkovi

Otvoren Muzej Biblije u Vašingtonu


Otvoren Muzej Biblije u Vašingtonu
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00

Otvoren Muzej Biblije u Vašingtonu

Najprodavanija knjiga na svetu je Biblija, ali sveti rukopis drugačije tumače različite religije. U Vašingtonu, novootvoreni, privatno finansirani Muzej Biblije biće u subotu otvoren za javnost.

Smešten blizu Bele kuće, ovaj muzej vredan 500 miliona dolara sadrži drevne eksponate, interaktivnu tehnologiju i Biblije starosti nekoliko stotina godina. Međutim, kako za Glas Amerike izveštava novinarka Debora Blok, muzej je takođe kontroverzan.

Ne iznenađuje da muzej sadrži različite Biblije, pesme o Biblijama, priče iz hebrejskih tekstova, ali i moderan modni dizajn sa biblijskim temama.

Biblija je značajna jer pomaže ljudima da se kreću kroz život, kaže Toni Zajs, izvšni direktor muzeja.

“Ovde imate prilike da naučite mnogo lekcija. Mi se koncentrišemo na istoriju, njen narativ i uticaj. Voleli bismo da se svaki posetilac privatno posveti i više angažuje oko ove izuzetne knjige", rekao je Zajs.

On dodaje i da muzej ne pripada nijednoj religiji, a više od 100 stručnjaka su sa različitih tački gledišta dizajnirali izložbe, rasporedjenih na nekoliko spratova ogromne građevine.

Muzej sadrži i najsavremenije interaktivne digitalne ekrane putem kojih se posetioci mogu obrazovati i zabaviti - čak i tokom vožnje liftom.

Možete prošetati i kroz rekonstruisani Nazaret, grad u kome je Isus odrastao.

"Namenjen je kreiranju postavke u koju ćete se kada ušetate osećati kao da ste na poptpuno drugačijem mestu, kakvo bi bilo ono od pre 2000 godina.”, kaže direktor sadržaja Muzeja Biblije Set Polindžer.

PODELJENI STAVOVI O PRAVOJ SVRSI MUZEJA

Muzej je osnovao Stiv Grin, koji dolazi iz evangelističke porodice koja je vlasnik kompanije Hobi Lobi, najvećeg privatnog lanca za prodaju umetničkih predmeta i rukotvorina.

“Biće teško za mene i moju porodicu da sakrijemo ono u šta verujemo. Verujemo da je ova knjiga ono što jeste. Ipak, naša uloga je da prikažemo činjenice iz Biblije na način na koji bi to uradili novinari”, objašnjava Stiv Grin.

Ipak to je pod znakom pitanja, ističe Džon Fej, koji sebe smatra liberalnim evangelistom i dodaje da koliko god vlasnici muzeja želeli da zadrže neutralni i objektivan stav prema Bibliji, biće veoma, veoma teško da predstave Bibliju na taj način, jer je ona vrlo složena i povezana sa pojedinim verskim tradicijama i njihovim tumačenjima.

Profesor univerziteta Džordžtaun Žak Berlinerbrau, koji je Jevrejin, veruje da muzej ima skrivenu agendu i da je ideja da muzej nema nikakvu nameru da preobrati ljude u određeno tumačenje Boga, Isusa Hrista i biblije apsurdna.

Slično mišljenje ima i profesor Fej koji tvrdi da je teško ne poverovati da ovo nije još jedan pokušaj da se hrišćanske vrednosti i biblijska tumačenja evangelističkih protestanata, poput Grinovih, stave u centar američkog političkog i kulturnog života.

KONTROVERZA O SPORNIM PROKRIJUMČARENIM PREDMETIMA

Muzej sadrži impresivne drevne eksponate, neke pozajmljene izvan Amerike, ostale iz ogromne kolekcije antikviteta porodice Grin – od kojih su neki, pretpostavlja se, prokrijumčareni iz Iraka, a potom kupljeni, omaškom, od strane porodice. Grinovima su predmeti oduzeti i naplaćena im je kazna od 3 miliona dolara. Grin je za Glas Amerike rekao da je muzej spreman da vrati eksponate u zemlje iz kojih su potekli.

“Ukoliko postoji bilo koji eksponat koji posedujemo, a oni tvrde da je njihov – onda u redu.”, kaže Ričard Grin, jedan od osnivača muzeja.

Zvaničnici muzeja pozivaju sve posetioce da dođu u muzej i sami formiraju svoje mišljenje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG