Linkovi

Barak Obama polaže zakletvu na Linkolnovoj Bibliji


Novoizabrani predsednik Barak Obama će položiti zakletvu kao 44. predsednik Sjedinjenih Država na Bibliji koju je koristio Abraham Linkoln kada se zakleo prilikom stupanja na dužnost pre više od stotinu godina. Linkolnova Biblija je u kolekciji Kongresne biblioteke i ovih dana je prikazana medijima.

Izborne noći, novoizabrani predsednik Barak Obama pozajmio je citat iz čuvenog govora predsednika Abrahama Linkolna u Getisburgu. Međutim, to nije jedina sličnost dvojice lidera iz države Ilinois. Bibliju koju je predsednik Linkoln upotrebio za polaganje svoje zakletve, upotrebiće i Obama kada bude polagao predsedničku zakletvu u januaru.

Predsednik Linkoln je zapamćen po svojoj misiji ukidanja robovlasništva sredinom 19. stoleća.
Linkolnova Biblija je deo specijalne zbirke retkih knjiga u Kongresnoj biblioteci u Vašingtonu u kojoj, jednu od sekcija, vodi Klark Evans.

„Postoji opipljiva veza između velikog osloboditelja Linkolna i našeg prvog afroameričkog predsednika koji će da koristi ovu Bibliju“, kaže Evans.

Bibliju je obezbedio službenik američkog Vrhovnog suda za prvu Linkolnovu inauguraciju 1861. Pečat tog suda potvrđuje njenu autentičnost. Evans kaže da Biblija obično nije izložena, osim u specijalnim prilikama kao sad.

„Jedna od lepih strana ove inauguracije je to što će se održati svega nekoliko nedelja posle dvestagodišnjice rođenja Abrahama Linkolna“.

Predsednički Inauguracioni odbor kaže da će Obama biti prvi predsednik koji se zaklinje nad tom Biblijom još otkako je to učinio predsednik Linkoln - pre gotovo 150 godina.

XS
SM
MD
LG