Linkovi

Direktorka Tajne službe podnela ostavku


Džulija Pirson, šefica Tajne službe
Džulija Pirson, šefica Tajne službe

Pošto su američki mediji izvestili o još jednom ozbiljnom bezbednosnom propustu Tajne službe, šefica agencije, Džulija Pirson, ponudila je ostavku predsedniku Obami.

Direktorka američke Tajne službe, Džulija Pirson, podnela je ostavku. Zvaničnici administracije navode da je Pirson ponudila ostavku predsedniku Baraku Obami, i da ju je on prihvatio.

Ranije danas, istaknuti članovi Kongresa ponovo su kritikovali Pirson i Tajnu službu zbog nedavnih propusta u obezbedjenju Bele kuće.

Predsedavajući Predstavničkog doma Džon Bejner izjavio je da, kako izlaze na videlo novi detalji o bezbednosnim propustima postaje sve jasnije da se u Tajnoj službi “zapatila” kultura nekompetencije i neopreza. Bejner je pozvao na sprovodjenje nezavisne istrage o tim incidentima a na novu istragu je pozvala i Nensi Pelosi, lider demokrata u Predstavničkom domu.

Američki mediji danas su obelodanili još jedan ozbiljni propust agencije odgovorne za zaštitu predsednika Baraka Obame i njegove porodice.

Prema izveštajima, naoružani čuvar jedne privatne firme za obezbedjenje ušao je u lift sa predsednikom Obamom tokom njegove posete Centrima za kontrolu i sprečavanje bolesti u Atlanti prošlog meseca, gde je predsednik sa stručnjacima razgovarao o epidemiji ebole. Čuvar je počeo da snima fotografije predsednika Obame svojim mobilnim telefonom, ignorišući zahteve Tajne službe da prestane sa tim.

Tajna služba nije znala da je čuvar nosio pištolj sve dok ga njegov supervizor nije otpustio, a kasnije je saznala da je tri puta bio osudjivan zbog fizičkog nasilja. Incident u Atlanti je obelodanjen samo nekoliko sati pošto je Džulija Pirson svedočila pred kongresnim odborom o vojnom veteranu koji je prekočio ogradu Bele kuće i utrčao u predsednikovu rezidenciju pre nego što je uhvaćen. Incident se dogodio 19. septembra, dakle samo tri dana pre dogadjaja u Atlanti.

XS
SM
MD
LG