Linkovi

Osumnjičeni za masovno ubistvo u sinagogi pred sudom


Građani odaju poštu ubijenima u sinagogi u Pitsburgu
Građani odaju poštu ubijenima u sinagogi u Pitsburgu

Robert Bauers, 46-godišnji vozač kamiona optužen da je ubio 11 Jevreja u sinagogi u Pitsburgu, izveden je pred sud. Sekretar za pravosuđe SAD je masovno ubistvo nazvao “napadom na sve vernike”. Žrtve su starosti od 54 do 97 godina.

Bauers je pred sudiju doveden u invalidskim kolicima, nekoliko sati pošto je otpušten iz bolnice u Pitsburgu gde je operisan pošto ga je na mestu zločina u sinagogi “Drvo života” upucao policajac. Bauers je ranio šestoro ljudi, među kojima su i četiri policajca.

Novo saslušanje zakazano je za utorak, a državni tužilac SAD Skot Brejdi je rekao da će tužioci iznositi dokaze protiv Bauersa. Optužnica bi trebalo da bude sačinjena u roku od 30 dana i biće predstavljena velikoj poroti. Bauers je zadržan u pritvoru bez prava na kauciju.

​Nadležni su saopštili da je Bauers izvršio masovno ubistvo iz mržnje prema Jevrejima i da je pucao uz uzvike “Svi Jevreji moraju da umru”. Prethodno je na društvenim mrežama objavljivao antisemitske poruke.

Robert Bauers, osumnjičeni za masovno ubistvo u sinagogi u Pitsburgu
Robert Bauers, osumnjičeni za masovno ubistvo u sinagogi u Pitsburgu

Bauers bi mogao da bude optužen za 29 federalnih krivičnih dela, među kojima je i zločin iz mržnje i mogao bi da bude osuđen na smrtnu kaznu.

Sekretar za pravosuđe SAD Džef Sešns je rekao da “ovo nije bio napad samo na Jevreje, već na sve vernike, na američke vrednosti i zaštitu ljudi svih vera.

“Ovakav napad ne sme biti tolerisan jer je direktna pretnja svemu što smo mi”, rekao je Sešns.

Sinagoga "Drvo života" u kojoj se desilo masovno ubistvo
Sinagoga "Drvo života" u kojoj se desilo masovno ubistvo

Predsednik Donald Tramp i prva dama Melanija će posetiti Pitsburg u utorak. Neki jevrejski lideri u Pitsburgu su ranije saopštili da ne žele da predsednik Tramp dolazi ako pre toga ne osudi “belački nacionalizam”, ali Trampova portparolka Sara Sanders je rekla da je predsednik često osuđivao sve oblike netrpeljivosti.

Napad su osudili i lideri širom sveta: izraelski premijer Benjamin Netanjahu, nemačka kancelarka Angela Merkel, generalni sekretar UN Antonio Gutereš, papa Franja i drugi.

Građani ispred sinagoge u Pitsburgu
Građani ispred sinagoge u Pitsburgu

U Pitsburgu su se na službama okupile hiljade građana, verskih i civilnih lidera kako bi poslalli poruku tolerancije, jedinstva i otpora nasilju. Zastave na zgradama državne administracije spuštene su na pola koplja.

Dokumenti pokazuju da je Bauers bio naoružan automatskom puškom AR-15 i sa tri pištolja. Rekao je da je “želeo da svi Jevreji umru jer su činili genocid nad njegovim narodom”. To se, navodno, odnosilo na jevrejsku izbegličku agenciju koja pomaže stranim državljanima da dođu u SAD, I prema mišljenju Bauersa, predstavlja opasnost za one koji žive u Americi, a nisu Jevreji.

Poruka koju je Bauers napisao na društvenim mrežama pre napada je glasila: “Jevrejsko društvo za pomoć imigrantima voli da dovodi one koji ubijaju naše ljude. Ne mogu da čekam da se to dogodi, ulazim”.

Dečak ostavlja cveće na mestu zločina ispred sinagoge
Dečak ostavlja cveće na mestu zločina ispred sinagoge

​FBI je saopštio da Bauers nije bio od ranije poznat policiji, ali je često objavljivao antisemtiske preteće poruke, posebno na sajtu Gab.com na kojem se okupljaju teoretičari zavere.

Mreža Gab, koja sebe naziva alternativom Tviteru i Fejsbuku za “slobodu govora” saopštila je da je “njena misija da brani slobodu govora na internet za sve ljude”. Ipak, tokom dana, glavni podržavaoci te mreže su se povukli, pa je i uskraćen pristup internetu.

XS
SM
MD
LG