Linkovi

Globalne osude Trampove izjave


Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp odgovara na pitanja novinara pre jednog izbornog skupa u Ajovi, 5. decembra 2015.
Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp odgovara na pitanja novinara pre jednog izbornog skupa u Ajovi, 5. decembra 2015.

Izjava republikanskog predsjedničkog pretendenta Donalda Trampa da bi muslimanima trebalo zabraniti ulazak u Sjedinjene Države izazvala je oštre osude ne samo u Americi, nego i širom svijeta.

Republikanci, demokrate, muslimanski lideri, Ujedinjene nacije i strani zvaničnici ocijenili su da je riječ o opasnom pozivu koji izaziva podjele.

Kontroverzni američki milijarder i republikanski predsjednički kandidat, Donald Tramp, još jednom je uspio da uzburka javnost – ovog puta ne samo američku, već i svjetsku – prijedlogom da se muslimanima ne dozvoli ulazak u Sjedinjene Države.

“Donald Džej Tramp traži potpunu i kompletnu zabranu ulaska muslimana u Sjedinjene Države dok predstavnici naše zemlje ne utvrde šta se zaboga događa. Nemamo izbora.”

Iako je njegova izjava već juče izazvala oštre reakcije gotovo svih, Tramp je danas ponovo branio svoj plan čak ga upoređujući sa mjerama koje je bivši američki predsjednik Frenklin Ruzvelt primijenio protiv građana japanskog, njemačkog i italijanskog porijekla tokom Drugog svjetskog rata.

“Mi smo ratu i imamo predsjednika koji to ne želi da kaže. Imamo probleme u ovoj zemlji. Postoje ljudi koji žele da raznesu naše zgrade, gradove. Moramo da utvrdimo šta se događa.”

Poslovni magnat je u nizu intervjua američkim medijima rekao da bi zabrana bila privremena, dok je na pitanje kako bi bila primjenjena odgovorio da bi oni koji ulaze u zemlju morali da kažu koje su vjere. Trampov prijedlog ujedinio je njegove republikanske i demokratske političke rivale i američke zvaničnike – u osudi izrečenog.

„Prva stvar koju predsjednik radi, kad on ili ona preuzima položaj je da položi zakletvu da će da čuva, štiti i brani Ustav Sjedinjenih Država. Ono što je Donald Tramp rekao juče, diskvalifikuje ga da služi kao predsjednik. I za republikanske predsjedničke kandidate - da ostanu pri obećanju da će da podrže Trampa je takođe diskvalifikujuće“, istakao je portparol Bele kuće, Džoš Ernest.

Predsjedavajući Predstavničkog doma, republikanac Pol Rajan poručio je da je riječ o povredi Ustava i principa Republikanske stranke.

"Obično ne komentarišem predsjedničku izbornu kampanju. Danas ću napraviti izuzetak – to nije konzervativizam. Ova partija, i još važnije, ova zemlja, ne zalažu se za ono što je predloženo juče.”

Sekretar za unutrašnju bezbjednost Džej Džonson rekao da je plan ne samo uvredljiv, već i da bi podrio američku bezbjednost. Iz Pariza se oglasio i državni sekretar Džon Keri.

“I naši prijatelji i protivnici gledaju i slušaju raspravu u Sjedinjenim Državama i izjave poput one koju smu upravo čuli nisu konstruktivne, i to da se izrazim diplomatski.”

Vodeća američko – muslimanska organizacija, Savjet za američko-islamske odnose, uporedila je Trampovu retoriku sa mjerama koje je nacistička Njemačka sprovodila protiv Jevreja.

“Nečuveno je da to dolazi od nekog ko želi da zauzme najveći položaj u zemlji. Donald Tramp više zvuči kao lider rulje za linčovanje, nego izuzetne nacije poput naše. On i drugi idu na ruku Islamskoj državi”,

Trampa su sa Hitlerom uporedili i pojedini američki mediji. Dok eksperti ističu da je riječ o neustavnom i apsurdnom prijedlogu, u San Bernardinu, koji i dalje pokušava da se oporavi nakon nedavnog masovnog ubistva mnogi ne podržavaju Trampov zahtjev.

"Donald Tramp to radi zbog publiciteta i nije iskren”, smatra stanovnik San Bernandina Gaj Volis.

"Amerika nije zasnovana na takvom principu, Amerika je zemlja za sve”, ističe Džefri Mošer iz San Bernandina.

U Južnoj Karolini, ovacije za predsjedničkog pretendenta.

“Svidjelo mi se šta je rekao o muslimanima. Moramo da preuzmemo kontrolu”, smatra jedna Trampova pristalica.

Međunarodna zajednica je pak oštro reagovala. Britanski premijer Dejvid Kameron ocijenio je da je Trampov plan jednostavno pogrešan i da podstiče podjele. Ujedinjene nacije izrazile su zabrinutost zbog aktuelne retorike u američkoj izbornj kampanji.

“Zabrinuti smo zato što retorika koja se koristi u izbornoj kampanji ugrožava izuzetno važan program za zbrinjavanje izbjeglica, namijenjen najranjivijima, žrtvama rata koje svijet ne može da zaustavi”, izjavila je Melisa Fleming, portparol UNHCR-a.

Stavove republikanskog kandidata osuduli su i muslimani širom svijeta, od Libana do Indonezije. Bijela kuća juče je brzo osudila Trampov plan, ističući da je u suprotnosti sa američkim principima. Reagovao je i Holivud – u svom stilu.

“To je apsurdno. Međutim, treba ga pustiti da govori sve te stvari, zato što će biti još smješnije kada Hilari uđe u Bijelu kuću”, poručio je reditelj Kventin Tarantino.

XS
SM
MD
LG