Linkovi

Oštra polemika Djukanovića i Krivokapića


Drugog dana śednice prvog vanrednog zasijedanja u 2016. godini, poslanici su raspravljali o Zahtjevu za glasanje o povjerenju Vladi Crne Gore. (foto Skupština Crne Gore)
Drugog dana śednice prvog vanrednog zasijedanja u 2016. godini, poslanici su raspravljali o Zahtjevu za glasanje o povjerenju Vladi Crne Gore. (foto Skupština Crne Gore)

U crnogorskom parlamentu završen je drugi dan rasprave o povjerenju Vladi. Poslanici će raspravu nastaviti sjutra, kada se očekuje i glasanje.

Današnja rasprava protekla je u znaku oštre polemike predsjednika DPS-a i SDP-a, Mila Đukanovića i Ranka Krivokapića. U fokusu polemike dvojice lidera našla se politička korupcija u crnogorskom parlamentu, ali i vođenje politike devedesetih.

Premijer Milo Đukanović je kazao da će on lično, ukoliko se ispostavi da predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić nema većinu u Skupštini Crne Gore, pokrenuti inicijativu za njegovu smjenu, jer je, kako je rekao, nepoznat slučaj u svijetu da parlamentom predsjedava neko ko ne predstavlja parlamentarnu većinu.

Sa druge strane, Krivokapić kaže da je tri puta išao u opoziciju, prvi put početkom 90-ih, 2002. godine kad je potpisan Beogradski sporazum, i sada treći put.

"Je li radi to neko koga interesuju stolice? Koliko ste vi u međuvremenu stolica promijenili? Koliko puta ste vi otišli u opoziciju? Nijeste. Pri tom su se mijenjale države, sjedjeli ste na istim stolicama", rekao je Krivokapić.

Nakon što je Krivokapić u svom izlaganju doveo u pitanje regularnost pojedinih izbora, i referenduma o državnom statusu 1992. godine, Đukanović je šefa SDP-a pitao gdje su im bile oči svih ovih godina.

"Jeste li ozbiljno mislili kad smo poslije svakog izbornog procesa zajedno izlazili pred javnost, veličali demokratičnost izbornog procesa i izlazili s ocjenama da imamo regularan izborni proces. Gdje vam bjehu oči? Šta vam to sad naknadno otvori oči. Da vam ja kažem, oči vam otvori strah od poraza", poručio je Đukanović.

Komentarišući političku korupciju, Krivokapić je rekao da, ako je ima u crnogorskom parlamentu, to nije zato što neko glasa za ili protiv crnogorske vlade.

"Ali postoje slučajevi gdje se vidi po radnjama da ima puno elemenata političke korupcije. Ja ću vam navesti dva u ovom parlamentu. Vi imate dva poslanika koja napuste svoju partije, njhovo je pravo po Ustavu da budu đe oće. Međutim, ako imate dva poslanika koja napuste svoju partiju, pa dobiju dva ministra na osnovu toga, mimo potpisanog sporazuma dva predsjednika partija, onda sve upućuje da su ta dva poslanika kupljena sa dva ministra", odgovorio je Krivokapić, aludirajući na ministre Ivana Brajovića i Vujicu Lazovića, inače bivše članove SDP-a.

Kad je riječ o koalicionom sporazumu između DPS-a i SDP-a, Krivokapić navodi da u tom dokumentu piše da SDP određuje svoje ministre. On je rekao da je premijer prekršio svoj potpis i zadržao ministre, jer mu trebaju dva poslanika. Šef SDP-a je rekao da bi svaki častan čovjek, kad dobije ministarska mjesta u ime svoje partije, napustio ta mjesta kad bi izgubio na kongresu i priznao njegove rezultate.

Na ocjenu Krivokapića da je prekršen koalicioni sporazum, Đukanović je rekao da je to politički dokument, a ne zakon ili ustav. To, navodi, nije glavna linija njegove odbrane. Premijer je rekao da je danas u parlamentu shvatio da je on bio predmet korupcije.

"Da sam ja korumpiran, jer su mi trebala dva poslanika, sada iz reda SDP-a. Ne samo da nije tačno, nego je iskrivljavanje činjenica", rekao je Đukanović, navodeći da sa ta dva poslanika SDP-a u parlamentu, Vlada ima podršku 39 poslanika.

Premijer je pozvao državnog tužioca da odmah krene preventivno u ispitivanje političke korupcije, ako neko pokrene pitanje legitimnosti predsjednika parlamenta.

"Evo da dam mali prilog toj istrazi. Prijavljujem se da ću, ako se pokaže da predsjednik parlamenta, kako se god on zvao, nema podršku većine u parlamentu, ja ću pokrenuti inicijativu za njegovu smjenu, jer je nepoznat slučaj u svijetu da parlamentom predsjedava neko ko ne predstavlja parlamentarnu većinu. Do kojeg smo mi besmila doveli tu priču o tužiocima, korupciji i o navodno prljavima institucijama. Zašto to radimo? Uvijek radimo kad nam je povrijeđen lični ili grupni interes", rekao je Đukanović, i poručio da će, ako njegova vlada izgubi povjerenje, s velikim ponosom izaći iz parlamenta.

Da bi Vlada dobila povjerenje potrebno je da je podrži 41 poslanik.

XS
SM
MD
LG