Linkovi

Nova ostavka u Pentagonu: Otišao i šef kabineta


Bivši šef kabineta američkog sekretara za odbranu Kevin Svini

Šef kabineta američkog sekretara za odbranu, Kevin Svini, podneo je ostavku, saopšteno je u subotu iz Pentagona. Svini je na tom položaju bio od januara 2017. godine.

"Posle dve godine u Pentagonu, odlučio sam da je pravo vreme da se vratim u privatni sektor. Bila mi je čast da služim sa muškarcima i ženama u Sekretarijatu za odbranu", saopštio je Svini.

Reč o najnovijoj u nizu ostavci u Pentagonu. Džim Matis, pod kojim je Svini služio, podneo je ostavku na položaj sekretara za odbranu u decembru, posle odluke predsednika Donalda Trampa da povuče oko dve hiljade američkih vojnika iz Sirije.

U pismu ostavke, Matis nije pomenuo Trampa po imenu, ali je istakao velike razlike u stavovima između njega i predsednika, naročito kada je reč o značaju saveznika i upotrebi američke moći.

Predsednik Donald Tramp i bivši sekretar za odbranu Džim Matis na sastanku kabineta u Beloj kući (arhiva)
Predsednik Donald Tramp i bivši sekretar za odbranu Džim Matis na sastanku kabineta u Beloj kući (arhiva)

Matis je prvobitno najavio da će položaj napustiti krajem februara, ali je Tramp 23. decembra saopštio da će dotadašnji Matisov zamenik Patrik Šenahan biti vršilac dužnosti sekretara za odbranu od 1. januara, što je ubrzalo Matisov odlazak.

Ostavku je krajem decembra podnela i portparolka Pentagona Dejna Vajt, koju je prošlog utorka zamenio Čarls Samers mlađi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG