Linkovi

Osnovana komisija za istragu seksualnog zlostavljanja u Holivudu


Anita Hil, predsednica komisije (arhivska fotografija)
Anita Hil, predsednica komisije (arhivska fotografija)

Anita Hil, američka pravnica koja je 1991. prva javno progovorila o nedoličnom ponašanju sudije Vrhovnog suda, vodiće komisiju koja istražuje navode o seksualnom uznemiravanju I zlostavljanju u Holivudu.

Ta komisija je formirana nakon brojnih optužbi u industriji zabave, uključujući I filmskog producenta Harvija Vajnstina, a nastala je na inicijativu direktorke “Lukasfilma” Kejtlin Kenedi, potpredsednice “Najki fondacije” Marije Ajtel, zastupnice talenata Nine Šo I investitorke Freade Kapor Klajn.

Predsedavajuća komisijom Anita Hil jedna je od prvih žena koja je u javnosti govorila o seksualnom uznemiravanju kada je 1991. svedočila protiv Klarensa Tomasa – tada sudije čije je imenovanje u Vrhovni sud Senat trebalo da potvrdi.

“Vreme je da okončamo kulturu ćutanja”, rekla je Anita Hil. “26 godina sam u ovom poslu, a ovo je trenutak kada zaista možemo nešto da promenimo.”

Komisija će tražiti sveobuhvatno rešenje za problem seksualnog zlostavljanja, a kako se navodi trebalo bi da počne sa radom sledeće godine.

Anita Hil je profesorka prava na Unvierzitetu Brendejs.

XS
SM
MD
LG